Fă-ţi firmă cu 10 lei şi fără taxe

Ultima actualizare:

Reversul medaliei e că, dacă în trei ani de la startul afacerii firma respectivă nu ajunge la un capital social de 5.000 de euro, toate facilităţile primite în această perioadă sunt considerate ajutor de stat şi vor trebui returnate.

Acestea sunt câteva dintre prevederile unui nou proiect de lege privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării de microîntreprinderi în rândul tinerilor, proiect lansat în dezbatere publică, în această săptămână, pe site-ul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Reprezentanţii instituţiei spun că, în urma aplicării acestei legi, tinerii cu iniţiativă antreprenorială vor putea înfiinţa la anul 500 de firme utilizând aceste facilităţi, urmând ca în 2013 numărul acestora să ajungă la 3.000.

"Am stabilit capitalul de pornire la 10 lei, pentru că de atât e nevoie pentru a deschide un cont bancar", mai adaugă reprezentanţii instituţiei.

Cei care vor să iniţieze o afacere de tip starter în condiţiile acestei legi vor trebui să-şi restrângă domeniile de activitate la maximum cinci, pentru a acorda şanse în sfera de maximă competenţă a tânărului întreprinzător.

Pachetul de facilităţi de care tinerii pot beneficia în primii trei ani de la debutul afacerii sunt scutirea de la plata impozitului pe profit şi pe salarii, primirea cu prioritate de sprijin financiar sub diverse forme, scutirea de la plata unor taxe vamale, precum şi accesul la credite cu o perioadă de graţie, pe baza garantării a 90% din valoarea creditului de către un fond de garantare.

6 paşi să devii patron cu acte

1. Primul pas pentru naşterea unei firme constă în întocmirea unui dosar pentru înregistrarea la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Viitorul patron trebuie să-i găsească mai întâi firmei un nume a cărui disponibilitate va fi verificată printr-o cerere tip la ONRC, urmând ca acesta să fie şi rezervat, în cazul în care se dovedeşte disponibil.Raspunsul se ofera în câteva minute.

2. Persoana cu iniţiativă privată trebuie să întocmească apoi actul constitutiv al firmei, în care trebuie să treacă domeniul principal de activitate, precum şi activităţi secundare, toate extrase din nomenclatorul CAEN (clasificarea activităţilor economice din România).

3. Solicitantul va completa apoi o cerere de înregistrare a firmei adresată judecătorului delegat de la oficiu şi o declaratţe pe proprie răspundere privind sediul şi legalitatea activităţilor pe care urmează să le desfăşoare. Ca şi solicitarea de nume, ambele sunt formulare tip care se pot obţine de pe www.onrc.ro.

4. Apoi e nevoie să se depună la dosar dovada că firma dispune de sediu social - act de proprietate sau contract de comodat, certificatele de cazier fiscal, care se pot obţine tot de la ONRC în maximum 8 ore, precum şi specimenele de semnatură.

5. Viitorul patron trebuie sa-si deschida un cont la o bancă pentru a vărsa capitalul social al firmei şi să depună la dosar o dovadă în acest sens.

6. Ultima etapă: depunerea dosarului la ONRC. Acesta va fi riguros verificat, iar dacă toate elementele sunt în regulă, în 3 - 5 zile veţi deveni patron!

Click! spune:

Avantaje

Fără impozit pe profit şi fără impozit pe salarii;

Capital de pornire de 10 lei;

Fără taxe vamale;

Acces la credite garantate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net