10 sfaturi pentru părinți. Cum îți poți ajuta copilul să se pregătească pentru examene

Ultima actualizare:

    Mai este puţin până la Bacalaureat şi Evaluare Naţională. Specialiştii au 10 sfaturi importante pentru părinţi
Mai este puţin până la Bacalaureat şi Evaluare Naţională. Specialiştii au 10 sfaturi importante pentru părinţi

Începe numărătoarea inversă pentru elevii din ani terminali, care peste două luni vor da cele mai importante examene din viaţa lor: Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională. Ştim cu toţii că „nu se îngraşă porcul în ajun” şi că pregătirile trebuie făcute din timp. Astfel, creatorii platformei BRIO au pus la punct 10 sfaturi utile pentru părinţi, astfel încât aceştia să-i ajute pe copii să-şi gestioneze mai bine timpul şi emoţiile, în următoarea perioadă.

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 11 iunie, iar în perioada 22-25 iunie susţin examenul de Evaluare Naţională. Cei de clasa a XII-a termină şcoala pe 4 iunie şi dau Bacul între 28 iunie şi 1 iulie. Urmează o perioadă grea, plină de emoţii şi provocări. Adulţii trebuie să acţioneze cu tact şi să le fie suport copiilor. Pentru ei, specialiştii de pe platforma BRIO, citaţi de edupedu.ro, au conceput 10 sfaturi utile, supranumite „decalogul părintelui”.

Fii disponibil pentru orice nevoie a copilului

Acordă-i sprijin emoţional, deoarece acest lucru îi va oferi echilibru şi un confort psihic ce îl vor ajuta să se concentreze pe lucrurile cu adevărat importante. „Cu siguranţă poţi amâna un episod din serialul preferat sau convorbirea cu un prieten la telefon ca să fii alături de copilul tău. Pentru el, e important să ştie că are sprijinul părintelui. Ajută-l să găsească răspunsuri la dilemele pe care le poate avea, căutaţi împreună soluţii şi ascultă-l când repetă”, spun specialiştii.

Ajută-l să-şi organizeze programul

Managementul timpului este o provocare pentru noi toţi, dar mai cu seamă pentru un copil aflat înaintea unui examen major, când trebuie să îmbine materiile de la clasă, temele, activităţile extra-curriculare, orele de meditaţii şi chiar viaţa socială.


    Specialiştii au  10 sfaturi importante pentru părinţi
Specialiştii au 10 sfaturi importante pentru părinţi

Pentru a evita senzaţia de haos şi de lipsă de timp, ajută-l să îşi planifice şi să îşi organizeze un program din care să nu lipsească relaxarea.

Foloseşte-ţi cuvintele cu atenţie, astfel încât să nu-i zdruncini încrederea de sine

Evită formulări precum „viitorul tău depinde de acest examen” sau „dacă vrei să reuşeşti în viaţă, trebuie să iei examenul acesta cu notă mare”. Înlocuieşte-le cu „fă tot ce ţine de tine”, „e un examen, viitorul tău depinde de mult mai multe lucruri în afara acestui examen”.

Lucraţi la „punctele slabe”

Fiecare elev are materii sau capitole pe care le stăpâneşte mai puţin. Ajută-l să lucreze cu cele mai mari frici ale sale şi să poată transforma teama de eşec într-o oportunitate.

Repetaţi împreună

Ajută-l cu mici trucuri mentale. Dacă nu reuşeşte să ţină minte un an, fă împreună cu el corelaţii, dacă nu reţine o formulă, inventează o glumă sau un mic vers care să o înglobeze. Pune-l să facă teste şi să vadă unde are scăpări, unde are nevoie de antrenament.

Motivează-l prin recompense

Această tactică poate fi contestată de unii părinţii, dar specialiştii citaţi de edupedu.ro cred că nu e nimic rău. „Sigur, e minunat dacă reuşeşti să motivezi copilul să înveţe pentru el, nu pentru recompense, însă dacă gândul la un gadget pe care şi-l doreşte îl face să fie mai productiv în învăţare, de ce să nu le folosiţi?” Recompensele pot fi pe termen scurt sau pe termen lung. Spre exemplu, uneori funcţionează să-i spui: „dacă termini tema în mai puţin de două ore poţi ieşi cu prietenii”.

Elimină factorii care îi distrag atenţia

Mesajele cu prietenii sau muzica pot fi mai atractive decât învăţatul. Identifică lucrurile care îl fac să-şi piardă concentrarea şi înlocuieşte unele distracţii cu altele de mai scurtă durată sau cu potenţial mai mic de a-i rupe ritmul.

Construiţi împreună strategia

Planificaţi examenul în cele mai mici detalii, ca pe o mică bătălie: ce să facă dacă nu e chiar stăpân pe subiecte, cum să exerseze înainte pe ciornă, ce să facă dacă a greşit etc.

Acordă-i şi spaţiu!

Chiar dacă e important să îi fii alături şi să îl sprijini în toată această perioadă, e bine să ştii şi când să te opreşti. Implicarea ta nu trebuie percepută ca pe o intruziune. Acordă-i spaţiu şi timp, lasă-l să respire, să ia singur decizii.

Evită verdictele

După examen, nu-l judeca şi nu-l certa. Evită să-i reaminteşti de greşelile pe care le-a făcut, faptul e consumat. Dar nici aşteptările false, de genul „sigur iei 10”, nu sunt benefice.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net