10 sfaturi pentru un somn odihnitor pe timp de vară

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vara parcă nu e făcută pentru somn de calitate. E prea multă lumină, prea multă căldură, cearşafurile fierbinţi te fac să te zvârcoleşti de pe-o parte pe alta, să transpiri şi să ai un somn agitat. Aerul condiţionat e deranjant, iar dacă ţii ferestrele deschise, zgomotul de afară te ţine treaz până dimineaţa. Ca să nu mai vorbim despre vreun ţânţar enervant care îţi dă târcoale cu insistenţă. Ce e de făcut? Iată, mai jos, 10 sfaturi.

1. Păstrează camera aerisită şi răcoroasă pe tot parcursul zilei, astfel încât să nu acumuleze căldură. 

2. Dacă ai aer condiţionat, lasă-l o perioadă să răcească dormitorul. Îl poţi închide apoi, sau îl poţi seta pe cea mai mică viteză, astfel încât să nu „te zboare” şi nici să nu facă zgomot prea mare, noaptea.

simeon stalpnicul png

3. Dacă nu ai aer condiţionat sau ţi se pare prea puternic pentru a-l ţine pornit, deschide ferestrele şi stai cu uşile deschise, astfel încât se se formeze un oarecare curent.

4. Ferestrele deschise vin şi cu un dezavantaj, mai ales dacă ai camerele orientate spre un bulevard circulat şi gălăgios. Dacă te deranjează zgomotul, o idee bună ar fi să te foloseşti de un ventilator mic, pe care să îl ţii pornit, la viteză mică. Zgomotul lui monoton, ca cel de maşină, te îndeamnă la somn şi maschează celelalte zgomote de afară.

simeon stalpnicul png

5. În dreptul ventilatorului, pune un bol cu cuburi de gheaţă. Curentul va ridica aerul rece la suprafaţă şi va adia o briză plăcută spre patul tău.

6. Foloseşte aşternuturi deschise la culoare, din bumbac 100%, care lasă pielea să respire şi absorb transpiraţia. Ai grijă să le schimbi des! Evită satinul, mătasea sau poliesterul.

7. Un truc pentru a răcori aşternutul este să-l introduci câteva minute în congelator, înainte de culcare (evident, într-o pungă curată). „Bucuria”, însă, nu va ţine foarte mult.

8. O altă metodă este să stropeşti lenjeria cu apă rece. Pentru a proteja salteaua, pune sub cearşaf câteva prosoape absorbante.

9. Scoate din priză toate electronicele. Ele produc căldură chiar şi atunci când sunt oprite. 

10. Pentru a nu avea surpriza să fii vizitat de un ţânţar când ţi-e somnul mai dulce, ia-ţi măsuri de precauţie înainte de a te pune în pat. Aprovizionează-te cu aparate care alungă insectele, nu uita deschise plasele de la ferestre, iar pe noptiera de lângă pat pune câteva feliuţe de lămâie sau un bucheţel de lavandă, al căror miros nu e pe placul insectelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net