5 iunie 1939, ziua unui record deosebit: Gerul de vară din România. Ce temperatură s-a înregistrat

Ultima actualizare:

În dimineața zilei de 5 iunie 1939, România înregistra un record cu totul ieșit din comun. O zi de iarnă în plină vară. Și nu doar friguroasă, ci geroasă. Minus 12 grade a fost temperatura în dimineașa acelei zile care s-a repetat și a doua zi, pe 6 iunie. Valoarea negativă, total neobișnuită, a fost înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, potrivit caracterizării climatice publicate recent de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în România

Pe 5 iunie 1939 s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură într-o lună de vară: -12 grade Celsius
Pe 5 iunie 1939 s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură într-o lună de vară: -12 grade Celsius

Prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci, luna iunie fiind, de altfel, cea mai bogată în precipitaţii dintre toate lunile anului, potrivit ANM, notează Agerpres.

În zona montană joasă, dar şi în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 8 şi 16 grade. La altitudini de peste 1700 m, mediile de temperatură sunt între 6 şi 8 grade şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2500 m altitudine) se înregistrează temperaturi sub 6 grade.

Pe 5 și 6 iunie 1939 la stația meteo de la vârful Omu s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură măsurată vreodată în România în timpul verii: -12 ºC.

A fost o lună iunie cu temperaturi foarte scăzute peste tot la munte, cu -2,3 ºC, înregistrate la Predeal, pe data de 7 iunie 1939.

O doua cea mai scăzută temperatură de iunie la Omu a fost -9,7 ºC, pe 19 iunie 2000, iar într-o zi de 1962 minima a fost de -9,5 ºC, iar maxima, de -6 ºC, ca în plină iarnă.

La Bucureşti, minima absolută a lunii iunie este 4,2 grade, înregistrată în data de 3 iunie 1918, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.

Cea mai ridicată temperatură a lunii iunie 

Cu un an înainte de recordul negativ de - 12 grade, România avea să fie martoră unui alt record când s-a înregistrat ce amai mare temperatură a lunii iunie până ân zilele noastre. S-a întâmplat pe data de 29 iunie 1938, la Oravița.

În această zi, temperatura a urcat la 42 grade.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net