Pe 21 martie 1974 în România a avut loc un fenomen meteo excepțional și inexplicabil până în ziua de azi

În urmă cu exact 50 de ani, în România se înregistra un fenomen meteo cu totul ieșit din comun. Localitatea care a atras atenția a fost atunci Gurahont din județul Arad, o comună care nu ieșea cu nimic în evidență din punct de vedere meteorologic. Dar în ziua de 21 martie, 1974, în Gurahont s-au înregistrat peste 30 de grade Celsius. A fost o singură zi cu această valoare meteo. Localitatea înregistrează în mod obișnuit, în luna martie, temperaturi maxime de 11-12 grade.

Ziua cu temperatură inexplicabilă

image

21 martie 1974, comuna Gurahonț, județul Arad. La orele amiezii, temperatura trece de 30 ºC, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în luna martie, în România. Dar de ce este recordul așa de spectaculos?

Maxima la Gurahonț a fost de +30,7 ºC, în acea zi de martie 1974, în care normalul perioadei ar fi fost de 11-12 C, așadar, o abatere de aproape 20 de grade, scrie Hot News.

Gurahonț este o comună cu 3.500 de locuitori din județul Arad, o localitate compusă din mai multe sate și aflată pe valea Crișului Alb, la 100 km de Arad. Este menționată pentru prima oară în documente de final de secol XIV și acolo există și un parc dendrologic la care contribuie și universitățile din Timișoara și Oradea.

Recordul meteo este din anii 70 și este cu atât mai uimitor, cu cât în acea perioadă nu se vedeau efectele încălzirii climei.

Mai mult, anii 70 au adus cele mai răcoroase luni de vară de când există date meteo complete în România. Atunci, lunile iulie și august au adus maxime care nu au depășit 30 - 32 C, așa că temperatură „tropicală” de la Gurahonț din 21 martie 1974 a fost cu atât mai uimitoare.

La Gurahonț, temperatura medie a lunii martie este în general de 6-7 C, în cele mai reci luni fiind de sub 3 C, iar în cele mai calde, de peste 9 C. În ultimii nouă ani nu au fost temperaturi de peste 26 C la Gurahonț în luna martie. Stația meteo Gurahonț se găsește la o altitudine de 179 m.

Cea mai scăzută temperatură de la Gurahont din 21 martie

În aceeași zi s-au înregistrat temperaturi extrem de mari la Săcuieni (Bihor), +29 ºC și la Vărădia de Mureș (+28,7 ºC), arată datele ANM, potrivit HotNews.ro.

O dovadă despre cât de ieșit din comun a fost episodul ține și de data apariției în an a primei temperaturi de 30 C la Gurahonț în ultimii nouă ani (ani foarte calzi, 2015-2023). Cel mai adesea au fost peste 30 C în prima decadă din iunie, iar în 2023 au fost abia pe 21 iunie.

La polul opus a fost ziua de 21 martie în 2018, când la prânz maxima a fost de -0,3 C și a nins în comuna din jud Arad.

Exemplul Gurahonț arată că pot apărea la începutul decadei a treia din martie, în timp ce la final de an a fost un singur exemplu uimitor în noiembrie (30,5 ºC la Călăraşi, în data de 1 noiembrie 1926). Aceea a fost cea mai târzie temperatură de peste 30 C măsurată vreodată în țară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
CEA MAI LUNGA SCURTATURA DIN LUME jpg
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net