6 greșeli frecvente pe care le facem când călcăm rufele

Ultima actualizare:

    Sursă Foto: Shutterstock/Copyright:Monkey Business Images
Sursă Foto: Shutterstock/Copyright:Monkey Business Images

Călcarea hainelor este un proces meticulos, care necesită atenție și răbdare, mai ales când vine vorba despre piesele vestimentare fabricate din materiale mai delicate. Graba, neatenția sau comiterea unor greșeli pot scurta durata de viață a hainelor noastre, le pot arde sau pot slăbi materialul, care devine astfel mai predispus la rupere sau uzură.

Dacă vrei ca toate rufele să fie perfect călcate, fără cute inestetice, dar îți dorești să se păstreze ca noi mai mult timp, atunci iată câteva greșeli frecvente pe care ar trebui să încerci să le eviți:

Calci hainele care sunt prea uscate

Cutele hainelor sunt mai ușor de îndreptat atunci când materialul este încă puțin umed. Cu cât rufele sunt mai uscate, cu atât va trebui să insiști mai mult cu fierul încins asupra lor. Temperatura înaltă contribuie la deteriorarea materialului în timp. Multe aparate de călcat profesionale au funcții de stropire cu apă a hainelor sau funcția de aburi, care îți permit să calci rufele mai ușor, fără să depui prea mult efort pentru îndepărtarea cutelor. Ai grijă însă ca suprafața pe care calci hainele să fie una plană, fără denivelări, astfel încât să nu fie nevoie să revii cu fierul asupra suprafețelor deja călcate.

Nu ții cont de specificațiile de pe etichetă

Toate țesăturile au pe etichetă specificații legate de temperatura optimă la care pot fi spălate, dar și detalii legate de modul în care trebuie călcate. Unele materiale nu se pretează spălării clasice și trebuie întotdeauna duse la curățătorie. Alte materiale trebuie călcate cu o protecție deasupra, care să le ferească de contactul direct cu talpa fierului de călcat. Desigur, aparatele moderne de călcat pot fi mai ușor utilizate direct pe materialele sensibile, întrucât dispun de tehnologii care protejează țesătura de ardere sau îngălbenire.

Nu cureți corect fierul de călcat

Fierul de călcat trebuie curățat în mod regulat, pentru a îndepărta petele de pe talpă, dar și depunerile de calcar, mai ales dacă ai uitat să umpli rezervorul cu apă oxigenată și ai folosit-o pe cea de la robinet. Menținerea fierului de călcat curat poate preveni lipirea acestuia de haine, dar și pătarea accidentală a textilelor. Este important să știi cum se curăță fierul de călcat și să respecți câteva sfaturi simple pentru a evita orice probleme pe viitor, dar și pentru a păstra aparatul în perfectă stare de funcționare pentru un timp mai îndelungat.

Nu golești rezervorul fierului de călcat

Dacă nu ai folosit apă oxigenată pentru a umple rezervorul fierului, atunci este important să golești rezervorul după fiecare utilizare și să nu depozitezi aparatul plin cu apă. Această greșeală poate deteriora componentele interne ale fierului de călcat și poate favoriza apariția ruginii, care se depune apoi pe haine și le pătează.

Nu respecți indicațiile de pe aparatul de călcat

Orice fier de călcat are o rotiță sau un buton cu ajutorul căruia setezi temperatura potrivită, în funcție de materialul pe care vrei să îl calci. Aceste indicații nu sunt orientative și este bine să ții cont de ele atunci când folosești fierul. De exemplu, folosește temperatura recomandată pentru bumbac atunci când calci lenjeriile de pat fabricate din acest material și vei observa că suprafețele se calcă mult mai ușor, fără să fie arse. De asemenea, pentru materialele delicate, începe prin a regla temperatura la cel mai jos nivel și crește-o treptat, până când ajungi la cea optimă.

Lași materialele delicate la final

În general, ar trebui să începi prin a călca lenjeria intimă și hainele fabricate din materiale delicate și să închei cu netezirea rufelor din materiale groase, rezistente, cum sunt cele din velur sau jeans. Atunci când amâni călcarea materialelor sensibile până la final, fierul este deja încins și crește riscul de a le arde sau a le deteriora.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net