7 sfaturi ca să nu iei ţeapă în relaţia cu băncile

Ultima actualizare:

Alina Vasilescu din Târgovişte are 35 de ani şi nu a avut niciodată un credit. „Am evitat orice fel de împrumut. Însă, aş vrea să cumpăr o locuinţă, dar nu ştiu cum să aleg banca şi oferta ca să am de câştigat, nu de pierdut”, ne-a spus cititoarea.

 Un american care a lucrat în sistemul bancar a publicat în revista “Bussiness Insider” câteva sfaturi prin care ne învaţă cum să “profităm” de bănci.

1. Verifică ofertele pe care le primeşti pe mail

Pentru a te atrage de partea lor, ca şi client, băncile nu trebuie să aibă cele mai bune produse de pe piaţă. În schimb, obligatoriu ele trebuie să aibă cele mai atrăgătoare oferte pe care ţi le trimit pe mail. Dacă primeşti un mail prin care o anumită bancă îţi promite marea cu sarea şi luna de pe cer, ai mare grijă! Verifică de două, chiar şi de trei ori oferta respectivă sunând la bancă şi cerând lămuriri şi informaţii suplimentare. Nu aplica pentru vreun împrumut doar pentru că oferta trimisă online îţi pare tentantă. S-ar putea să ai surprize: comisioane mari, costuri ascunse, dobândă mare etc. 

2. Schimbă banca

Băncile duc o luptă acerbă pentru atragerea clienţilor noi. Dacă vrei să ieşi în câştig, ar trebui să fii cu ochii pe ofertele pe care le promovează. De exemplu, clienţii noi primesc bonusuri, reduceri sau discounturi, dobânzi mai mici etc. Schimbă banca în funcţie de aceste avantaje  şi profită de facilităţile care ţi se oferă! Fii un vânător de promoţii şi vei câştiga bani! 

3. Evită ofertele bancare cu asigurări incluse

Dacă vrei o asigurare în caz de deces, în caz de accident, şomaj etc, specialistul american te sfătuieşte să apelezi la o firmă de asigurări specializată în astfel de poliţe. Nu accepta ofertele băncilor care încearcă să-ţi vândă, când faci un împrumut sau deschizi un cont, tot felul de asigurări. În unele cazuri sunt mai scumpe decât cele vândute de către firmele de asigurare. 

4. Plăteşte cu banii jos

În urma studiilor efectuate de-a lungul timpului, specialiştii au constatat faptul că o persoană care plăteşte cu cardul cheltuieşte mai mulţi bani decât una care achită cu banii din portofel. Un card de debit sau de credit nu te ajută să-ţi organizezi veniturile la virgulă. Dimpotrivă. Pe de altă parte, atunci când ai banii în portofel, suma fixă pe care o deţii te va face să fii mai cumpătat. 

5. Adresează-te politicos personalului care lucrează cu publicul

Dacă întâmpini o problemă şi mergi la bancă pentru a o rezolva, este recomandat să fii politicos, să nu te înfurii, să vorbeşti frumos şi pe un ton calm. Persoana care lucrează cu publicul te va ajuta cu toate informaţiile de care ai nevoie, te va îndruma către alte departamente etc, va fi mult mai deschisă problemei tale, mult mai amabilă şi prietenoasă. Vei avea numai de câştigat!

6. Te încadrezi la un împrumut mare? Nu te bucura degeaba!

Să presupunem că aplici pentru un împrumut imobiliar, iar banca îţi spune că poţi accesa o sumă  de bani mult mai mare decât ai calculat tu iniţial. Primul impuls ar fi să te bucuri, însă mare atenţie! Banca îţi dă banii, pe hârtie pare că te încadrezi, însă în realitate cum stai?Gândeşte-te dacă nu cumva pentru a plăti ratele va trebui să renunţi la concedii, vacanţe, mici plăceri de care te bucuri în prezent. Pe reprezentanţii băncii nu-i interesează că tu nu vei mai pleca la anul la mare sau la munte, că nu-ţi vei mai cumpăra haine sau încălţăminte sau că nu vei mai avea bani să-ţi trimiţi copilul în tabără. 

7.Nu înţelegi ceva? Întreabă!

Nu cumpăra produse oferite de bănci decât după ce ai înţeles foarte bine condiţiile din contract şi obligaţiile tale. De asemenea, trebuie să ştii exact cum funcţionează sistemul în cazul unui împrumut ipotecar, de nevoi personale, în cazul deschiderii unui cont sau a accesării unui card de cumpărături. 

Care sunt capcanele refinanţării

Persoanele care doresc o refinanţare a unui împrumut bancar pot fi foarte uşor păcălite, dacă nu sunt atente la câteva aspecte esenţiale. Specialiştii conso.ro ne spun ce trebuie să ai în vedere.

De exemplu, ai luat un credit iniţial de 10.000 lei, din care mai ai de rambursat 8.000 lei pe o perioadă de trei ani. Rata actuală a dobânzii este de 10%, astfel că, lunar, vei plăti 258 de lei. În cazul în care oferta de refinanţare are o dobândă de 15%, dar perioada de rambursare este de 5 ani, rata lunară va ajunge la 190 lei. La prima vedere, ai economisit aproape 70 de lei pe lună. În realitate, însă, vei plăti rate o perioadă mai lungă, iar suma de rambursat va fi cu peste 2.000 lei mai mare. Refinanţarea nu este recomandată în acest caz. 

Atenţie la refinanţarea gratuită! În timp ce creditele fără garanţii nu ridică probleme din acest punct de vedere, în cazul celor cu garanţie imobiliară va trebui să ţii cont şi de costurile asociate cu înregistrarea ipotecii (taxe notariale, evaluare imobil), care pot fi substanţiale. Ca refinanţarea să fie eficientă, toate costurile suplimentare trebuie să fie apoi recuperate de către client prin economia de costuri obţinută prin refinanţare. Dacă această perioadă ţi se pare mult prea lungă, iar tu nu ai de gând să locuieşti în casa respectivă atât de mult timp, refinanţarea nu este recomandată. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net