Au trecut 77 de ani de la 30 aprilie 1945, ziua în care a murit Adolf Hitler
Despre Adolf Hitler s-au scris „tone” de materiale, personalitatea și politica sa fiind subiectul multor studii și analize. Un lucru este incontestabil. A fost arhitectul și conducătorul unui regim absolut bolnav, responsabil de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial și de un număr colosal de crime împotriva umanității.
Rareori, moartea cuiva poate da un sentiment de confort. În cazul dispariției lui Adolf Hitler, la data de 30 aprilie 1945, la zece zile după ce împlinise 56 de ani, întreaga planetă răsufla ușurată, la gândul că Germania nazistă era pe punctul de a capitula, momentul marcând premisele clare ale stingerii restului de focare de luptă de pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial.
Împlinise 56 de ani, cu zece zile înainte
Încolțit de trupele sovietice în propria capitală, Hitler și o bună parte a anturajului său, s-au retras în „bârlogul” din Berlin, numit Fuhrerbunker, mai precis „buncărul liderului”, ultima fortăreață a monstrului care a îngrozit planeta.
Citește și: Secretele sexuale ale lui Hitler! Ce fetişuri uluitoare avea Fuhrer-ul
În primăvara anului 1945, Hitler devenise o fantomă a liderului care ținea discursuri pasionale isterizând mulțimi, în anii 30. Cum finalul „imperiului” mult visat era inevitabil, Germania devenind o ruină odată cu înaintarea trupelor aliate din aproape toate punctele cardinale, Adolf a decis, în noaptea de 29 aprilie 1945, la scurt timp după miezul nopții să se căsătorească cu partenera sa, Eva Braun, în sala hărților, din buncăr.
Mic dejun în buncăr, pe post de petrecere de nuntă
A doua zi, în timp ce afară Berlinul era pur și simplu demolat de atacuri, Hitler, soția sa și membrii din anturaj sărbătoreau cununia cu un mic dejun, pe post de petrecere de nuntă. Apoi, Hitler și-a dictat testamentul și și-a luat „rămas-bun” de la personalul responsabil cu întreținerea buncărului.
În jurul orei 14.30, Hitler s-a retras, alături de soția sa în biroul din buncăr. O oră mai târziu, valetul său a intrat în birou. Hitler și Eva Braun, care au trăit ca soț și soție mai puțin de 40 de ore, comiseseră suicid. Una dintre ultimele crime ale liderului bolnav a fost testarea unei capsule de cianură pe propriul câine, ciobănescul german Blondi, pentru a-i testa eficiența.
A rămas fără cianură după ce a testat-o pe propriul câine
Se spune că tocmai de aceea, Eva Braun a murit după ce a folosit o capsulă identică, iar Adolf, care nu mai avea altă capsulă, a sa fiind testată pe câine, s-a împușcat în cap. De altfel, bestia nazistă suferise o cădere nervoasă când a aflat care e soarta războiului, în ziua de 22 aprilie 1945.
După ce a avut o ieșire isterică, i-a cerut medicului Werner Haase să îi spună care este cea mai rapidă metodă de suicid, acesta sugerându-i „metoda pistolului și a otrăvurilor”.
Finalul lui Hitler este în antiteză totală cu imaginea impecabilă a liderului absolut al Germaniei naziste, îmbrăcat mereu la patru ace, în uniforma creată de celebrul designer Hugo Ferdinand Boss, care se visa adulat timp de multe generații și după moarte. Posibil să își fi imaginat că locul său de veci avea să devină un veritabil altar.
Cadavrele au fost carbonizate în grădină
Cadavrul său a fost scos din buncăr, înfășurat într-un covor scurt, și dus în grădina din spatele Cancelariei, sediul central al regimului nazist. A sfârșit prin a fi ars precum un gunoi, în grădină, alături de corpul soției sale. Cadavrele au fost incinerate în totalitate, între orele 16.00 și 18.30, focul fiind alimentat în acest timp de combustibilul din mai multe canistre.
Resturile calcinate au fost, mai apoi, împinse în craterul lăsat de explozia provocată de un proiectil, lansat în timpul asaltului armatei sovietice.
Citește și: Mâncărurile preferate ale dictatorilor. Cu ce se hrănea Hitler în ultimii ani de viață
Nu a mai durat mult până când sovieticii au ocupat reduta nazistă, anunțul despre moartea lui Hitler fiind făcut mult mai târziu. Evident, au existat zeci de scenarii și speculații despre faptul că, în lipsa unor cadavre identificabile, exista posibilitatea ca Adolf Hitler și Eva Braun să fi scăpat din Berlin.
Nu au lipsit speculațiile privind fuga sa din Berlin
Cert este că majoritatea liderilor naziști, din anturajul lui Hitler au început să pice precum muștele, unii s-au sinucis alături de întreaga familie, alții au preferat să se predea Aliaților.
Germania nazistă a semnat capitularea la 7 mai 1945. Ziua victoriei asupra Germaniei naziste este sărbătorită, însă, și pe 8 sau 9 mai.
60 de milioane de oameni au fost uciși în al doilea război mondial
Al Doilea Război Mondial s-a încheiat la 2 septembrie 1945, numărul total estimat aa victimelor fiind de aproximativ 60 de milioane de oameni uciși.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!