8 curiozităţi despre mâncarea ta preferată – pastele

Ultima actualizare:

    Cele mai bune paste se gătesc "al dente"
Cele mai bune paste se gătesc "al dente"

V-ați întrebat vreodată care este cel mai popular fel de mâncare din lume? Ei, bine, organizația Oxfam a realizat în acest sens un studiu global, luând în considerare 600 de preparate și intervievând peste 16.000 de persoane din 17 țări ale lumii. Rezultatul: atât europenii, cât și foarte mulți locuitori ai unor țări mai îndepărtate au votat pastele ca fiind mâncarea lor preferată. Dar despre ea nu se ştiu multe lucruri interesante.

Pentru că se apropie luna octombrie, cunoscută ca și Luna Internațională a Pastelor pe plan mondial, specialiștii de la hipMenu au selectat 8 dintre cele mai interesante curiozități despre acest preparat.

1. Deși există legende care spun că pastele ar fi originare din China, dovezile istorice și picturile de pe mormintele etrusce dovedesc că pastele erau consumate în Italia încă din secolul IV î. Hr., deci de mai bine de 2.000 de ani. Astfel, deși se vehiculează că exploratorul Marco Polo a adus pastele în Italia după o expediție făcută în China, de fapt, acesta se referea în scrierile sale la “noodles”, un fel de mâncare asemănător cu “Lagana” (tăieței copți) deja foarte popular în acel moment în Italia.2. În lume există peste 600 de feluri diferite de paste. Așadar spaghetti, penne, tortelini, tagliatellele, fussili, linguini, farfalle, fettuccine sau lasagna sunt doar o mică parte din diversitatea pe care o are acest preparat, fie că sunt paste proaspete sau uscate.

3. De asemenea, pastele au și o mare varietate de culori. Pentru a colora diferite sortimente se folosește cerneala de sepie (paste negre), șofranul (paste galbene), spanacul (paste verzi), roșiile (paste roșii/ roz), diverse alge marine etc.4. Cele mai bune paste sunt cele gătite “al dente”. Astfel, pastele gătite perfect trebuie să fie ferme, dar în același timp destul de moi pentru a putea fi consumate ușor. Un test simplu pentru a verifica dacă pastele sunt gătite corect se face prin tăierea transversală a unei paste. Dacă este gătită suficient aceasta va avea aceeași culoare de la exterior și în interior.5. Italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume. Potrivit Organizației Mondiale a Pastelor, în medie, un american mănâncă aproximativ 10 kg de paste an. O cantitate impresionantă, nu-i așa? Ei, bine, un italian mănâncă o cantitate de 3 ori mai mare de paste odată la 12 luni (aprox. 30 kg/ an). De asemenea, Italia se află pe locul întâi la producția de paste din lume (aprox. 3.5 milioane de tone/ an), în timp ce America, care se situează pe poziția a doua, produce aproape 2 milioane de tone de paste pe an.

Pastele au forme şi culori diferite, pentru toate gusturile
Pastele au forme şi culori diferite, pentru toate gusturile

6. Majoritatea pastelor se fac din făină albă, însă pastele de calitate superioară au la bază grâu dur. Astfel, pastele uscate de calitate foarte bună trebuie să aibă o suprafață ușor aspră și o textură compactă, aceasta ajutând  la menținerea fermității prepatatului în timpul gătitului.7. Pastele sunt recomandate femeilor însărcinate. Pe lângă carbohidrați, pastele sunt o sursă importantă de acid folic, un nutrient cheie de care femeile au nevoie în perioada sarcinii. Astfel, acidiul folic ajută la prevenirea unor defecte congenitate care apar în primele stadii ale unei sarcini.8. Regulile de bune maniere spun că pastele ar trebui mâncate doar cu ajutorul unei singure furculițe. Astfel, deși în America spaghetti se servesc cu ajutorului unei furculițe și a unei linguri, italienii nu se folosesc decât de o furculiță pentru a mânca acest preparat. Așadar, atâta timp cât pastele nu sunt în supă, se pare că nu avem nevoie de lingură pentru a le servi.

Pot fi preparate în tot felul de combinaţii
Pot fi preparate în tot felul de combinaţii
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net