A început sezonul conservelor. Iată ce murături putem pregăti în luna august

Ultima actualizare:

    Persoanele diagnosticate cu steatoză hepatică ar trebui să consume cu moderaţie murături.www.clicksanatate.ro
Persoanele diagnosticate cu steatoză hepatică ar trebui să consume cu moderaţie murături.www.clicksanatate.ro

Suntem în ultima lună de vară, însă deja ne gândim la proviziile pentru iarnă. Este sezonul conservelor, iar gospodinele au început deja să facă dulceţuri şi să pună legume la murat. Acum se face bulionul şi magiunul, iar castraveţii se pun la murat sau se conservă în oţet.

Oamenii de la sate au mai tot ce le trebuie în grădină, însă cei de la oraş trebuie să cumpere totul din pieţe. Acum, pe sfârşit de vară, mai scad şi preţurile la legume şi la fructe, astfel că cei care nu vor să cumpre la iarnă conserve, îşi prepară murăturile singuri, chiar dacă stau la bloc.

Printre cele mai importante preparate pentru iarnă se află bulionul. Gospodinele pun acest sos din roşii la mai toate mâncărurile. Mulţi spun că nu se poate face mâncare fără a pune un pic de bulion.

Iată o reţetă tradiţională din cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri Româneşti” a regretatului autor Radu Anton Roman şii publicată de adevarul.ro.

Înainte de a explica modul în care se realizează preparatul, autorul adresează o mică ironie gospodinelor care au renunţat să mai folosească ingredientele naturale, preferându-le pe cele obţinute industrial. Este vorba despre sosuri de roşii ambalate în conserve, pline conservanţi şi alte ingrediente chimice. Astfel, el le ironizează pe gospodine scriind că „orăşencele nu prea mai fac bulion, pentru că sunt invadate de paste şi checeapuri, dar cine vrea să ştie ce pune în oală trebuie să cumpere…”.

Apoi Radu Anton Roman explică reţeta sa tradiţională de bulion.

Ingrediente:

- 20 de kilograme de roşii coapte

- O ceaşcă de sare

Modul de preparare:

Roşiile se taie în bucăţi şi se trec printr-o sită specială, care se mai găseşte şi astăzi prin magazine. Pulpa obţinută se pune la fiert timp de o oră, până când preparatul capătă aspectul unei paste. După ce s-a răcit se toarnă în sticle şi se aşează în cămară.

Magiunul de prune

Magiunul de prune este un produs tradiţional românesc, fiind recomandat chiar de nutriţionişti ca având efecte benefice asupra sănătăţii. Magiunul reduce riscul constipaţiei, determină scăderea colesterolului, previne apariţia maladiilor cardiovasculare şi obezitatea, previne apariţia îmbătrânirii precoce şi a celulitei şi diminuează stresul. Secretul preparării lui ţine de cât de coapte sunt prunele, iar pentru o aromă cât mai bună preparatul trebuie fiert destul de mult, scrie adevarul.ro.

Cum se prepară magiunul de prune

Se spală prune bine coapte, se scurg şi li se scot sâmburii. Se pun într-un tuci sau într-un cazan mai mare. Se ţin pe foc domol până încep să fiarbă şi să se moaie. Se trec printr-o sită mai rară şi se pun din nou pe foc, amestecând mereu, până se leagă magiunul cât trebuie. Prunele trebuie să fie bine coapte, pentru ca magiunul să nu fie acru.  Magiunul trebuie să fie bine legat, ca să nu mucegăiască în timpul iernii. Se toarnă cald în borcanele bine spălate, punând deasupra, după ce borcanele s-au răcit, o cârpă muiată în rom. Se leagă cu hârtie pergament.

Gospodinele spun că principalul risc în prepararea magiunului de prune este afumarea. Pentru a preveni acest inconvenient trebuie ţinut cont că magiunul se fierbe la foc mic dar constant şi trebuie să amestecaţi continuu, în special spre final.

Tot acum se fac şi dulceţurile din fructe dar şi compoturile care vor servi drept băuturi răcoritoare şi gustări sănătoase pe timpul iernii. Dintre toate, poate cel mai cunoscut compot este cel de vişine. Acesta contine vitamine şi antioxidanţi şi ar trebui să nu lipsească din cămara nimănui.

Zacuscă de vinete

Este una dintre cele mai iubite conserve de legume. Și chiar dacă găsim în magazine diverse sortimente de zacuscă deja pregătită, tot cea făcută în casă rămâne cea mai bună. Pentru o zacuscă bună se folosesc aproximativ 3 kilogramede vinete coapte, curățate și scurse,  2 kilograme de ardei, 2 kilograme de ceapă albă, aproximativ 3 litri de bulion de roșii, o jumătate de litru de ulei de floarea soarelui și sare după gust. Vinetele și ardeii pot fi copți pe grătar, pe tablă sau chiar în cuptorul de aragaz.

Unele gospodine spun că nu este indicat să preparați zacusca imediet după ce ați copt legumele. Iese mai bună dacă vinetele sunt ținute două zile la congelator înainte să fie preparate.

 Se toacă ceapa mărunt și se prăjește în ulei într-un ceaun mare. După ce devine aurie, se adaugă bulionul de roșii, apoi vinetele și ardeii. Totul se amestecă și se se pune sare după gust. Zacusca se fierbe timp de aproximativ 3 ore, mestecând periodic . Zacusca de vinete este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafața și zacusca este densă.

Preparatul se toarnă fierbinte în borcane spălate și uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.

Pepene murat pentru iarnă

Tot acum se pun şi murături. Însă acestea se pot prepara şi toamna. Multe gospodine sunt însă prevăzătoare şi pentru că au mai mult timp liber, le pun în luna august. Fie că este vorba despre castraveţi, gogoşari sau gogonele, toate îşi fac loc în borcane, pe rafturile cămărilor.

Însă de departe, pepenele este regele murăturilor. Potrivit csid.ro, fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.

Iată reţeta de pepene roşu murat.

Ingrediente

- pepeni verzi de mărime mică-mijlocie

- ardei iuți

- morcov

- usturoi

- țelină(frunze și rădăcina)

- crenguțe de vișin

- mărar uscat

- boabe muștar

- piper boabe

- apă

- sare

Mod de preparare

Pentru început, pepenii trebuie înțepați lângă codiță, să aibă pe unde să își tragă saramură, scrie antena1.ro.

Așezăm pepenii în butoi împreună cu crenguțele de vișin. Adăugăm morcovul și țelină tăiate fâșii sau rondele, ardeii iuți, cât doriți, mărarul uscat (ar fi bine să îl așezați pt prima dată la fundul butoiului, apoi printre pepeni și deasupra lor). Urmează usturoiul, boabele de muștar și de piper.

Punem apă cu sare, la un litru de apă o lingură de sare pentru murături. Avem grijă ca saramură să acopere pepenii. A două zi trebuie să ne uităm la ei dacă au mai tras din apă cu sare trebuie să avem grijă să completem din nou, să nu rămână pepenii neacoperiți de saramură. Aveți mare grijă să nu se formeze acea floare deasupra lor, pepenii trebuie rotiți la câteva zile.

Lângă pepene, dacă doriți, puteți pune la murat gogonele sau conopidă.

Nutriţioniştii spun că este bine să consumăm fructe şi legume pe tot parcursul anului. Şi dacă nu avem prosibilitatea de a le consuma proaspete, le putem servi şi sub formă de gem, compot sau murături.

Citeşte şi: 

Cât de bune sunt murăturile pentru sănătate

Fructe pe care să le pui la murat vara aceasta

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net