Este singura plantă de pe Pământ care provine din era dinozaurilor. Unde a fost descoperită

Ultima actualizare:

În Europa, există singurul exemplar al speciai care a supraviețuit căderii meteorului, care a dus la dispariția dinozaurilor. Această specie, este și singura care, de atunci, a trecut peste cinci era glaciare diferite. Iar acest copac a adus specia până în zilele noastre. Un lucru extraordinar, nu-i așa? Copacul este protejat într-o grădină botanică și chiar dacă experții au realizat clone în toată lumea, acesta rămâne singurul găsit în sălbăticie.

Exemplarul străvechi a fost găsit pe teritoriul Africii

Este singurul exemplar al unei specii care provine din era dinozaurilor
Este singurul exemplar al unei specii care provine din era dinozaurilor

Ascunsă într-un colț al Grădinii Botanice Regale din Londra, există o plantă foarte specială. La prima vedere, seamănă cu un palmier stupos, dar acest exemplar străvechi este incredibil de rar. Este, de fapt, ultimul de acest fel de pe Pământ, al unei specii care a supraviețuit meteorului ce a distrus dinozaurii, precum și a cinci ere glaciare diferite.

Această poveste a început în anii 1890, când botanistul de renume John Medley Wood, se plimba prin Pădurea Ngoya din Zululand, Africa de Sud actuală. Atunci, un anumit copac i-a atras atenția.

Wood era un specialist în plante rare și a înființat chiar o grădină botanică în orașul Durban, dar nu văzuse niciodată ceva ca acest exemplar. A adunat mostre din tulpină și le-a trimis la Londra.

Copacul a fost găsit în sălbăticie în urmă cu mai bine de 130 de ani.
Copacul a fost găsit în sălbăticie în urmă cu mai bine de 130 de ani.

S-a descoperit că este o plantă de cicade numită Encephalartos woodii. Cândva, în perioada Jurasică, cicadele dominau planeta, dar de-a lungul mileniilor numărul lor s-a redus. În cazul E. woodii, s-ar putea să ne fi rămas doar unul.

Specialiștii caută de 130 de ani un al doilea copac 

Copacul stă singur în Grădina Botanică Regală din Kew, Londra, unde se află de peste 100 de ani. A fost în Casa de Palmieri din 1899 până în 2004, când s-a mutat în Casa Temperată.

Ca specimen masculin, el este cel mai singuratic burlac de pe Pământ și, deși există clone ale lui punctate în centre de conservare din întreaga lume, acest specimen rămâne singurul care a fost găsit vreodată în sălbăticie.

Din păcate, în ciuda eforturilor ample de a descoperi un exemplar de femelă, nu a avut noroc, ceea ce face puțin probabil ca E. woodii să se poată reproduce vreodată în mod natural.

La fel ca toate cicadele, semințele lui E. woodi se dezvoltă în conuri, iar polenizarea în sălbăticie a avut loc între copacii din apropiere, în mare parte prin intermediul insectelor.

Deși este dispărută în sălbăticie, există eforturi în curs de a încrucișa E. woodii cu ruda sa, Encephalartos natalensis. Nu ar fi o potrivire perfectă, dar în cele din urmă ar putea produce o femelă foarte asemănătoare cu E. woodii.

Din punct de vedere estetic, există mai multe caracteristici care fac E. woodii special.

Frunzele ies din centrul cicadelei într-un aranjament în spirală”, a explicat un expert al Grădinii.

„Odată ce frunzele au murit, își lasă bazele pețiolului în urmă și apoi acestea formează un model.

Acestea devin în cele din urmă formele de diamant pe care le vedem în partea inferioară a trunchiului. Fiecare diamant de pe acel trunchi reprezintă o frunză veche. Ai putea număra fiecare diamant de pe acel trunchi și ai ști câte frunze a produs în viața sa”, a explicat expertul pentru Great Big Story.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
regele charles si nepotii archie si lilibet jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
supermarket 5202138 1280 jpg
BeFunky collage (33) jpg
menopauza jpg
chescake jpg
colier 1 jpg
maggie smith jpeg
WhatsApp Video 2024 09 27 at 12 19 25 mp4 thumbnail png
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net