Actorul șters din istoria Hollywood-ului. El a primit primul Oscar, deși câștigător la voturi ieșise un câine

Ultima actualizare:

Primul Oscar pentru cel mai bun actor ar fi trebuit acordat unui câine, numai Rin-Tin-Tin. Apăruse în filme populare și a întrunit cele mai multe voturi. Pentru a nu își pierde credibilitatea, Academia de Arte și Științe Filmului a acordat premiul unui actor german. A fost german din istorie care a primit acest premiu și singurul șters imediat din istoria Hollywood-ului.

Istoria primului Oscar  

Ceremonia din 1929 cand a fost acordat primul premiu Oscar. Sursă foto: Wikipedia
Ceremonia din 1929 cand a fost acordat primul premiu Oscar. Sursă foto: Wikipedia

Când au venit rezultatele votului pentru a decide primul câștigător al Oscarului pentru cel mai bun actor, Academia de Arte și Științe Cinematografice și-a dat seama că se confruntă cu o problemă dificilă.

„Actorul” care a strâns cele mai multe voturi a fost de fapt un câine numit Rin-Tin-Tin, care a jucat rolul Rinty în filme populare precum A Dog of the Regiment și Jaws of Steel.

Consiliul și-a făcut griji că acordarea primei statuete unui câine nu ar da credibilitate noilor premii și pentru a evita o asemenea situație, primul premiu Oscar a fost acordat în 1929 lui Emil Jannings.

Emil Jannings (1884 – 1950) a fost un actor german de origine elvețiană, apreciat la Hollywood în perioada anilor 1920.

Și-a câștigat faima și prin faptul că a fost primul actor care a primit râvnitul premiu pentru rolurile sale din „The Last Command” și „The Way of All Flesh”.

De altfel, a fost și singurul actor german care a câștigat Oscarul până în prezent.

La scurt timp, toată lumea a realizat că decizia luată n-a fost deloc cea mai fericită.

Reputația lui Emil Jannings a fost repede făcută praf și omul, considerat cândva cel mai mare actor din lume, nu a mai activat niciodată în domeniul artelor cinematografice și nici nu s-a mai vorbit despre el la Hollywood.

Primul câștigător al unui premiu Oscar, șters din istorie

Theodor Friedrich Emil Janenz s-a născut la 23 iulie 1884, tatăl lui fiind un american înstărit din St Louis și decedat când Emil era încă un copil, scrie Independent.

Primii ani ai vieții i-a petrecut la Görlitz, în estul îndepărtat al Germaniei, alături de mama sa.

Jannings a fugit de acasă la 16 ani pentru a deveni marinar, însă pe parcurs și-a schimbat planurile, hotărând să se îndrepte către actorie.

În 1906, Emil Jannings s-a alăturat companiei de teatru berlineze a lui Max Reinhardt, primul rol într-un film obținându-l în 1918 când, folosind numele Emil Jannings, a jucat în „Die Augen de Mumie Ma” (Ochii mumiei). S-a dovedit a avea talent, iar succesul obținut a făcut să fie distribuit în tot mai multe filme.

În doi ani, Jannings a apărut la Hollywood în șase filme inclusiv Betrayal, cu renumitul Gary Cooper. 

Timpului a scos la iveală un caracter aproape despotic al actorului, cu momente de crize nervoase și injurii la adresa colegilor.

Au urmat câteva filme în care rolurile lui Jannings promovau puternic politica lui Hitler și induceau idei de supunere oarbă față de dictator.

Jannings devenise un actor ridiculizat de colegii lui din alte țări, dar era apreciat de Führer care-l numise „artist al statului”, între cei doi legându-se chiar o prietenie, una atât de mare încât la alegerile din 1938, Jannings a făcut campanie pentru Hitler. Acest lucru i-a adus un stil de viață somptuos și o avansare în carieră.

După război, Emil Jannings a încercat să își spele rușinea spunând că ar fi fost cumva forțat să lucreze pentru Hitler și că rolurile laudative la adresa dictatorului le-ar fi făcut „în scârbă”.

Evident, pledoariile lui au fost respinse de către oficialii militari britanici.

Jannings s-a retras în Austria, nimeni nu a mai vrut să știe de el și a murit singur, la 65 de ani, răpus de un cancer la ficat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Dan Bittman Captură Youtube jpg
banner Dana Budeanu
image png
banner laura cosoi png
image png
banner viorel lis png
banner tavi clonda png
Banner Gabriela Lucuțar
image
actualitate.net
image
actualitate.net