Adio, mici românești în SUA și Marea Britanie! Motivul pentru care a fost interzis exportul lor

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate din România către SUA și Marea Britanie au fost suspendate din cauza pestei porcine africane, o boală care continuă să afecteze teritoriul țării noastre.

România nu poate exporta carne tocată și salamuri crud-uscate / foto: arhiva
România nu poate exporta carne tocată și salamuri crud-uscate / foto: arhiva

Conform Agerpres, această situație a plasat România în „zona roșie” din punct de vedere al restricțiilor internaționale, așa cum a explicat Dana Tănase, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC).

Exporturi blocate în Marea Britanie

Deși România poate exporta produse din carne în cadrul Uniunii Europene, respectând regulile aplicabile pentru materii prime eligibile, Marea Britanie impune restricții stricte. După Brexit, regatul nu mai aplică normele comunitare și tratează România ca pe o țară cu risc ridicat din cauza focarelor de pestă porcină. Această decizie a avut consecințe directe asupra comunității românești din Marea Britanie, cea mai numeroasă din afara granițelor țării, care nu mai are acces la mititeii tradiționali sau la faimosul salam de Sibiu.

Dana Tănase a subliniat că, deși România a făcut demersuri la nivel înalt, inclusiv la premierul României, Comisia Europeană și Ambasada României de la Londra, negocierile nu au dus încă la un rezultat favorabil. „Deocamdată, răspunsul este negativ”, a precizat reprezentanta ARC, menționând pagubele semnificative suferite de producătorii români.

Situația exporturilor în SUA

Problemele nu se opresc aici. După ani de negocieri, România a reluat exportul de salamuri crud-uscate în SUA în februarie 2024, însă succesul a fost de scurtă durată. În iunie, autoritățile americane au reimpus interdicția, ceea ce a transformat reluarea exporturilor într-un simplu test de piață.

Cu toate acestea, produsele românești au fost bine primite în SUA, unde procesatorii locali oferă deja variante adaptate ale salamului de Sibiu.

Potrivit ANSVSA, pe teritoriul României sunt active în prezent 25 de focare de pestă porcină africană, o îmbunătățire semnificativă față de anii anteriori, când se înregistrau peste 1.000 de focare. Boala, prezentă în România din 2017, nu afectează oamenii, dar are un impact economic și social considerabil. În lipsa unui vaccin, singura metodă de prevenire rămâne respectarea strictă a condițiilor de biosecuritate.

Astfel, atât SUA, cât și Marea Britanie rămân inaccesibile pentru produsele tradiționale românești, un fapt care afectează atât economia, cât și diaspora română din aceste țări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
William și copiii Wales, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
leu scapat cusca jpeg
1 casa cu numar 1068354929 jpg jpeg
avion prabusit kazahstan captura video jpg
sfantul stefan shutterstock 52549786 jpg
acc suceava jpg
ninsori bosnia captura video jpg
masini politie in mers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net