Aduc banii fericirea? Câți români au răspuns NU. La ce salariu visează tinerii

Ultima actualizare:

România a urcat în topul fericirii anunță Raportul Mondial al Fericirii care clasează țara noastră cu patru poziții mai sus, pe locul 24. Dar cât are legătură fericirea din România cu salariile pe care le încasează românii. Mulți ar spune că cele două sunt în strânsă legătură. Un sondaj realizat recent de Revolut arată că 4 români din 10 spun că nivelul de avuție le asigură liniștea, siguranța zilei de mâine și ...fericirea. Cum au răspuns la un sondaj bătrânii înțelepți și tinerii visători.

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Ce salariu îl face pe român fericit

Un salariu lunar net de 2.000 de euro ar fi mai mult decât mulțumitor pentru majoritatea respondenților români (34%). O treime dintre ei s-ar bucura și de mai puțin, adică de un salariu de cel puțin 1.000 euro net/ lună

Aproape jumătate dintre respondenți (49%) îmbrățisează ideea unui venit universal garantat, iar 16% dintre români nu știu încă ce să creadă despre acest concept de venit

Studiul realizat indică faptul că un anumit nivel de libertate financiară și stabilitate contribuie la confortul psihic al românilor și, implicit, la sentimentul de împlinire personală. Mai ales dacă acesta este generat de eliberarea de stresul financiar, de gesturile de altruism față de cei apropiați sau de capacitatea de a obține maximum de beneficii de pe urma veniturilor realizate.

Cât de mult depinde fericirea personală de avuția acumulată?

Patru din zece români declară că sunt fericiți cu actuala lor avuție, în timp ce 16% consideră că fericirea nu are de-a face cu banii. Totuși, o treime dintre respondenții la studiul susțin că stresul financiar îi împiedică să fie fericiți și dacă ar avea mai mulți bani ar putea să se bucure mai mult.

Femeile sunt mai afectate decât bărbații de lipsa resurselor financiare (38% vs. 31%) la fel ca românii cu vârste cuprinse între 45-54 de ani (37%).

Fiecare generație are un slogan legat de bani și fericire

Percepția generală este că pensionarii sunt o categorie vulnerabilă financiar și că ar putea fi mai nefericiți din cauza lipsurilor financiare provocate de creșterea costului de trai. Cu toate acestea, înțelepciunea adusă de trecerea prin încercările vieții îi face pe aceștia să fie cel mai puțin afectați de lipsa banilor. Mai puțin de 30% dintre românii cu vârsta peste 65 de ani se declară nefericiți din cauza resurselor financiare insuficiente, acesta fiind cel mai scăzut procent înregistrat pentru toate categoriile de vârstă.

Generația Z (18-24 de ani) are obiective ambițioase: ei pur și simplu visează să fie bogați ca celebritățile și să nu aibă nici cea mai mică grijă a banilor (15%, cel mai mare procent la acest răspuns).

Cum ar arăta o harta a fericirii în România

Cei mai mulți dintre românii din sud-vestul țării (Banat - Oltenia) ar fi fericiți cu cel puțin 1.000 de euro/ lună (35%).

43% dintre respondenții care sunt localizați în centrul țării ar considera un nivel fericit al salariului lunar la 2.000 de euro, iar aproape un sfert dintre bucureșteni țintesc un venit minim de 3.000 euro/lună.

Cel mai mare procent de răspunsuri (8%) în favoarea salariului de cel puțin 4.000 euro/lună se înregistrează în nord-estul țării, procent egal cu cel al românilor din nord-vestul țării care cred că fericirea începe de la un salariu și mai mare, de cel puțin 5.000 de euro/lună.

Tot în sud-vestul țării se întâlnesc și cei mai mulți români pentru care este clar că fericirea depinde de banii din cont - și ar fi bine să aibă disponibili cel puțin 10.000 de euro/lună (5% dintre respondenți).

Ce îi face pe români mai fericiți - să cheltuiască pentru ei sau pentru alții?

Indiferent că fac cheltuieli din egoism sau din altruism, românii sunt la fel de fericiți. Cinci din zece români declară că sunt mai fericiți să cheltuiască pentru nevoile proprii decât pentru alte persoane sau pentru experiențe alături de prieteni și de cei dragi. Cu toate acestea, cheltuielile făcute pentru experiențele alături de familie îi fac mai fericiți.

Cât de fericiți ar fi românii dacă s-ar introduce venitul universal garantat?

Banii nu pot garanta fericirea, dar un venit universal garantat îi poate face mai fericiți pe cel puțin jumătate dintre românii care au participat la studiu.

Chiar dacă ideea unui venit universal necondiționat și garantat pare dezirabil pentru cei mai mulți români, există un procent important de 36% care nu susțin neapărat această idee. O consideră nesustenabilă sau nepotrivită cu ambițiile și standardele lor de viață. Dar un alt procent important (16%) a răspuns „nu sunt decis/ă” ceea ce arată că acest concept nu este suficient cunoscut de o parte importantă a populației.

Pentru românii care trăiesc în sud-vestul țării, venitul universal garantat este cea mai bună cale de a nu se mai îngrijora în legătură cu banii (27%). În nord-vestul țării, acesta este văzut ca o modalitate de a diminua disparitățile de avuție și de a încuraja incluziunea financiară (23% dintre respondenți). Bucureștenii sunt în favoarea acestui tip de venit, dar consideră că acesta ar fi prea puțin accesat de către români (12%).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
flora intestinala jpg
avion ITA jpg
dureri de cap jpg
casa pacific palisades profimedia (1) jpg
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net