Astăzi este „Ziua Internațională a Fericirii”. Cât de fericiți sunt românii?
La nivel mondial, pe data de 20 martie a fost stabilită Ziua Internațională a Fericirii (International Day of Happiness). Toate cele 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) au adoptat o rezoluție prin care solicită ca fericirea să beneficieze de o mai mare prioritate.
Originea și istoria Zilei Internaționale a Fericirii
În 2011, ONU a adoptat o rezoluție care a recunoscut fericirea ca fiind un „obiectiv uman fundamental„ și a solicitat „o abordare mai favorabilă incluziunii, echitabilă și echilibrată a creșterii economice care să promoveze fericirea și bunăstarea tuturor popoarelor”.
Ideea și conceptul pentru a crea o nouă zi globală de conștientizare a fost a lui Jayme Illien - filantrop, activist, om de stat și consilier special al ONU. Un an mai târziu, în 2012, a avut loc prima conferință privind fericirea, iar Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care a decretat că Ziua Internațională a Fericirii va fi respectată în fiecare an la 20 martie.
Ce este fericirea? Când majoritatea oamenilor vorbesc despre adevăratul sens al fericirii, s-ar putea să vorbească despre cum se simt în momentul prezent sau să se refere la un sentiment mai general al modului în care se simt privind viața în general.
De obicei, fericirea este o stare emoțională caracterizată prin sentimente de bucurie, satisfacție, mulțumire și împlinire. În timp ce fericirea are multe definiții diferite, este adesea descrisă ca implicând emoții pozitive și satisfacții de viață.
De ce este fericirea atât de importantă? Fericirea a fost demonstrat că prezice rezultate pozitive în multe domenii diferite ale vieții, inclusiv bunăstarea mentală, sănătatea fizică, și longevitatea generală.
· Emoțiile pozitive cresc satisfacția față de viață
· Fericirea îi ajută pe oameni să-și dezvolte abilități mai puternice de adaptare și resurse emoționale
· Emoțiile pozitive sunt legate de o sănătate mai bună și longevitate. Un studiu a constatat că persoanele care au experimentat mai multe emoții pozitive decât cele negative au fost mai susceptibile de a fi supraviețuit pe o perioadă de 13 ani
· Sentimentele pozitive cresc reziliența. Reziliența îi ajută pe oameni să gestioneze mai bine stresul și să revină mai bine atunci când se confruntă cu obstacole
· Persoanele care raportează că au o stare pozitivă de bunăstare sunt mai susceptibile de a se angaja în comportamente sănătoase, cum ar fi consumul de fructe și legume și angajarea în exerciții fizice regulate
· A fi fericit te poate ajuta să te îmbolnăvești mai rar. Stările mentale mai fericite sunt legate de creșterea imunității
Cât de fericiți sunt românii?
Media la nivel global a fericirii în 2022 era de 67 la sută. Iar potrivit unui studiu realizat, tot anul trecut, de compania de sondaje și cel mai mare grup de cercetare prezent în România - IPSOS - , 6 din 10 români intervievați s-au declarat fericiți sau foarte fericiți, adică 61 la sută, motivul principal de fericire fiind sănătatea și bunăstarea fizică.
Tema din acest an pentru Ziua Internațională a Fericirii este „Mindful, Grateful, Kind” („Atent. Recunoscător. Amabil” n.r). Având în vedere că lumea noastră se confruntă cu provocări fără precedent, bunăstarea contează mai mult ca niciodată.
Cum se sărbătorește această zi? Împărtășiți fericirea cu prietenii și familia de Ziua Internațională a Fericirii. Oferiți-vă timp pentru a nota și apreciați lucrurile pentru care ar trebuie să fiți recunoscători, chiar și lucrurile mici.
Petreceți timp cu cei dragi, faceți o mică donație pentru cei care au nevoie și încurajați faptele bune.
Activităti și evenimente organizate în jurul Zilei Internaționale a Fericirii în întreaga lume
Fericirea capătă multe forme și înseamnă, pentru fiecare în parte, altceva. De Ziua Internațională a Fericirii, oamenii fie aleg să ia masa în oraș, fie să lenevească toată ziua, fie să se bucure de un film sau o plimbare, să petreacă timpul cu familia sau prietenii.
Fiecare în parte percepe fericirea în felul său, iar la nivel mondial se organizează numeroase astfel de activități prin care este celebrată fericirea: de la festivaluri de tot felul, la petreceri cu tematică!
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!