Află care este semnificaţia Mărţişorului!
Mărţişoarele reprezintă simbolul primăverii, o ştim cu toţii. Le oferim sau le primim în dar, în fiecare an, de 1 Martie. Dar care este, oare, semnificaţia Mărţişorului?
Te-ai întrebat vreodată care e semnificaţia Mărţişorului? De unde provine numele lui? Acest simbol marchează, de fapt, schimbarea anotimpurilor, trecerea de la iarnă la primăvară şi trezirea la viaţă a naturii. Poate nu ştiai, dar, mai presus de toate, Mărţişorul e un simbol 100% românesc, care dăinuie încă din cele mai vechi timpuri. Tradiţia de a oferi mărţişoare e moştenită de la daci şi români şi îşi are originea în practicile agrare.
Semnificaţia Mărţişorului - de unde provine numele lui?
De fapt, denumirea de Mărţişor este dată de numele lunii Martie, în latină Martius, după vechiul calendar roman. Data de 1 martie era prima zi din an în care aveau loc Serbările lui Marte, zeul forţelor naturii, al agriculturii şi al primăverii. În acelaşi timp, tracii îl sărbătoreau pe zeul Marsyas Silen, inventatorul fluierului ce proteja pământul, primăvara şi natura. Dar care e semnificaţia Mărţişorului? S-a dovedit ştiinţific că prima zi a primăverii a fost sărbătorită încă de acum 8.000 de ani, în timpul strămoşilor noştri, iar mărţişoarele erau pietricele mici de rău, albe şi roşii, înşirate pe o aţă care se purtau la gât. Culoarea roşie semnifică focul, sângele şi soarele şi era atribuită femeii, iar cea albă semnifică norii şi limpezimea apei, fiind asociat cu înţelepciunea masculină.
Semnificaţia Mărţişorului - în trecut, acesta le purta noroc copiilor
Semnificaţia Mărţişorului vine din timpuri îndepărtate. Tradiţional, mărţişoarele au fost formate dintr-un şnur cu o moneda din aur sau argint, care se lega la gâtul copiilor pentru a avea noroc. La înflorirea primului pom, şnurul era legat de o creangă, iar, cu bănuţul, se cumpăra o bucată de caş. Ulterior, de mărţişoare s-au legat simbolurile norocului: trifoiul cu patru foi, potcoava şi coşarul, iar acestea au devenit daruri oferite de bărbaţi, femeilor. Aceasta este semnificaţia Mărţişorului! De-a lungul anilor, tradiţia s-a schimbat, însă, mărţişorul devenind un prilej pentru a oferi un cadou mai consistent, prin care se întreţin relaţiile sociale. Acum, şi femeile îşi dăruiesc între ele mărţişoare, iar colegii de birou îşi dovedesc simpatia, unii faţă de alţii, prin astfel de mici atenţii.