Ai mâinile iritate de la prea mult spălat? Iată cum să le îngrijești!

Ultima actualizare:

    Folosești mai mult săpun și geluri dezinfectante? Atunci aplică și cremă mai des!
Folosești mai mult săpun și geluri dezinfectante? Atunci aplică și cremă mai des!

În perioada aceasta ne spălăm pe mâini mai des ca niciodată. Folosim săpun, geluri de curățare, șervețele antibacteriene și tot felul de dezinfectanți. Este necesar pentru a preveni riscul de contaminare cu virusul care face ravagii la nivel mondial, însă nu e atât de benefic pentru pielea mâinilor, care trebuie îngrijită acum cu mai multă atenție.

Potrivit medicului dermatolog Amalia Anghel, folosirea în exces a produselor dezinfectante poate aduce prejudicii severe la nivelul pielii mâinilor, de la dermatite acute sau cronice, suprainfectări, până la agravarea afecțiunilor preexistente. „O piele lezată este predispusă la suprainfecții, fisurile fiind o poartă de intrare pentru o serie de microorganisme potențial patogene”, atrage atenția specialistul, care vine cu sfaturi pentru îngrijirea mâinilor în această perioadă.

Mănușile afectează și ele pielea
Mănușile afectează și ele pielea

Folosește un produs de curățare blând, care nu produce spumă în exces și conține ingrediente hidratante. Săpunurile agresive alterează bariera hidrolipidică, accentuând senzația de prurit, usturime, arsură, asociate sau nu cu leziuni cutanate (xeroză, scuame, eritem, macerare).

  • Nu folosi apă prea fierbinte, care înmoaie și curăță sebumul protector, bacteriile bune și celulele moarte de la suprafața pielii.
  • Spălarea mâinilor trebuie urmată, cât de des posibil, de aplicarea unei creme reparatoare. Ideale sunt produsele care conțin acid hialuronic, ceramide, uree și vitamina E.
  • Substanțele dezinfectante pe bază de alcool, deși sunt eficiente în omorârea microbilor, e bine să le folosești cu prudență căci atacă și pielea mâinilor. Apelează la ele doar dacă nu ai la dispoziție apă și săpun.
  • Folosirea îndelungată a mănușilor din latex poate duce la macerarea stratului cornos al mâinilor, pielea capătă o culoare albicioasă, devine moale, ridată, apar eroziuni la nivelul tegumentului. De asemenea, anumite substanțe ce se regăsesc în compoziția mănușilor pot cauza dermatită de contact. Utilizează astfel de mănuși doar când e absolut necesar.

Și pielea copiilor are nevoie de mai multă îngrijire în această perioadă
Și pielea copiilor are nevoie de mai multă îngrijire în această perioadă
  • Persoanele care suferă de afecțiuni cronice ale pielii mâinilor (psoriazis, eczemă cronică) pot prezenta exacerbări ale leziunilor. În acest caz, dar și cei care observă modificări ale pielii (cu eritem, senzație de căldură locală) trebuie să se adreseze medicului. Acesta va recomanda, de la caz la caz, creme cu antibiotice, antiinflamatoare sau alte substanțe terapeutice, asociate cu medicamente orale (antihistaminice, antibiotice).

Cum te speli corect pe mâini

Umezește mâinile cu apă, aplică săpunul și freacă palma și fiecare deget timp de cel puțin 20 de secunde. Nu uita să insiști și pe dosul mâinilor, la încheieturi și sub unghii. Clătește cu apă, șterge-te cu un prosop de bumbac și tot cu el închide robinetul.

Amalia Anghel, medic dermatolog
Amalia Anghel, medic dermatolog

Când e necesar să te speli

Imediat ce ai intrat în casă, după ce ai pus mâna pe produsele cumpărate din magazin, înainte de a pregăti masa, când îți pui sau scoți lentilele de contact. Trebuie să te mai speli pe mâini după ce duci gunoiul, după ce îți sufli nasul, tușești sau strănuți, după ce folosești toaleta, îngrijești animalul de companie sau atingi bani, portofel, chei.

Alimente benefice pentru piele

Ce mâncăm, se vede pe pielea noastră. Anumite alimente pot face rău, altele sunt extrem de benefice. „Lactatele în exces și alimentele cu indice glicemic crescut agravează acneea, prăjelile și grăsimile rele pot crește nivelul de celule inflamatorii, alte mâncăruri pot da urticarii. De asemenea, persoanele cu intoleranță la gluten pot dezvolta erupții la nivel cutanat, iar o dietă bogată în zaharuri grăbește procesul de îmbătrânire fiziologică”, avertizează dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatologie/Venerologie. Ce e bine să mâncăm?

Alimente bogate în seleniu, un mineral care luptă împotriva radicalilor liberi ce îmbătrânesc pielea. Se găsește în nuci, ciuperci, ton, cod, somon, paste și cereale integrale.Antioxidanți. Și ei încetinesc efectele radicalilor liberi asupra țesutului cutanat. Îi poți lua din fructe și legume colorate (zmeură, mure, afine, roșii, sfeclă, spanac).Coenzima Q10 susține sănătatea celulelor și le întârzie îmbătrânirea. Se găsește în somon, ton, ficat, cereale integrale.Vitamina A (din portocale, morcovi, pepene galben, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi) dă luminozitate pielii.Vitamina C (din citrice, kiwi, pătrunjel, broccoli, papaya) protejează colagenul și elastina din piele de radiațiile solare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muraturi depositphotos1 jpeg
pomi fructiferi sfaturi pomii fructiferi crestere pomi fructiferi plantare sfaturi trucuri scaled jpeg
chibrituri jpg
alice cocea jpg
Mănăstirea Tismana - Gorj Foto Adevărul
SO MAI2024 DUSTER 002 jpg
7 manastirea brancoveanu sambata de sus lac jpg jpeg
casa de la tara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net