Ai un pui de căţel în casă? Iată, pe scurt, un ghid al începătorului

Ultima actualizare:

    În primele 3 luni, căţelul trebuie să fie în carantină
În primele 3 luni, căţelul trebuie să fie în carantină

Ai cumpărat un pui de căţel sau a fătat căţeluşa vecinului şi vrei şi tu un pui? Odată ce ai făcut pasul şi ai un nou membru în familie, trebuie să respecţi anumite norme de sănătate, ce implică vaccinări, deparazitări, orar de mese, de scos afară etc. Medicul veterinar Daniel Lescai ne dă pe blogul său, doctor-vet.ro, o listă a lucrurilor de făcut în perioada următoare.

Înainte de toate, uite la ce să te aştepţi:

1. Câinele îşi va face nevoile prin toată casa. Doar este şi el un „bebeluş" care habar nu are cât de preţios este covorul sau parchetul tău, ce e acela covoraş absorbant.

2. Va face zgomot, va plânge fie că îi este foame, fie că vrea atenţie, fie pentru că îl doare ceva, fie că s-a pierdut. Pe măsură ce va creşte, va învăţa să-ţi arate exact ce vrea.

3. Muşcă. Când este mic, dinţii sunt folosiţi ca să „cunoască" lumea, aşa că va încerca gustul mâinilor tale, va exersa o muşcătură, în joacă. Nu va ştii să gestioneze intensitatea muşcăturii aşa că, atenţie, dinţişorii sunt ascuţiţi!

catel
catel

4. El trebuie să mănânce de 4-5-6 ori pe zi, atunci când îi e foame, nu doar de două ori, ca un câine adult.

Lista lucrurilor de făcut:

1. Vaccinările şi deparazitările. Se fac de la 6 săptămâni. Prima dată dă-i pastiluţa împotriva viermilor intestinali, care costă 6-9 lei. Apoi, după două-trei zile îi vei putea face primul vaccin (40-50 de lei). Un căţel trebuie să aibă în total 4 vaccinuri, care se fac din două în două săptămâni. Următoarele trei vaccinuri costă 50-70 de lei.

2. Carantina. De când se naşte şi până termină toate vaccinurile, căţelul este în CARANTINĂ. Asta înseamnă că stă doar în casă, nu intră în contact cu alţi câini, chiar şi vaccinaţi, nu merge afară, nu îl lăsăm pe jos nici în cabinetul veterinarului şi nu mângâiem alţi câini şi apoi venim la puiul de căţel, fără să ne spălăm pe mâini, atrage atenţia medicul Daniel Lescai. Până la vârsta de 3,5 - 4 luni, pericolele sunt multe pentru un căţel, este vulnerabil şi se poate îmbolnăvi uşpr.

3. Cosmetica. Trebuie să îl speli, nu foarte des, folosind produse speciale, la recomandarea medicului. Câinii cu păr lung trebuie obişnuiţi de mici cu pieptănatul, altfel îţi va fi greu mai târziu.

4. Mâncarea. Dă-i hrană special preparată, recomandată pentru vârsta şi talia lui. Nu îi oferi mâncare gătită pentru că nu îi poate asigura nutrienţii de care are el nevoie. În plus, odată ce va simţi gustul, nu va mai atinge pe bobiţele lui.

5. Culcuşul. Nu îl culca cu tine în pat pentru că se va obişnui aşa şi nu îl mai poţi da jos, ulterior. Amenajează-i un loc doar al lui, unde se poate retrage când vrea, un loc accesibil, uscat, călduros, în care să se simtă în siguranţă.

6. Jucăriile. Un căţel se joacă de mic până la bătrâneţe, deci are nevoie de jucării. Doar nu vrei să-ţi roadă mobila, cablurile şi papucii!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net