Ajunul Bobotezei, zi de post negru

Din cele mai vechi timpuri s-a păstrat obiceiul de a posti o zi îna­intea unor sărbători mai mari sau în unele zile care aminteau fapte sau evenimente triste din istoria sfânta a mântuirii. Astfel, credin­cioșii puteau să întâmpine și să serbeze cu vrednicie sărbătorile respective. 

FOTO: ziarulunirea.ro
FOTO: ziarulunirea.ro

În Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, se ține post negru: nu se manancă și nu se bea nimic. Canoanele Bisericii învață că în Ajunul Bobotezei se ajunează total, iar a doua zi se ia agheasmă pe nemâncate.

Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din perioada secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune timp de 40 de zile, să primească botezul în seara acestei zile. Apoi, după ce primeau botezul, puteau să participe pentru prima dată la liturghia credincioșilor și să se împărtășească.  

De ce țin creștinii post negru 

Astăzi, creștinii postesc în Ajunul Bobotezei pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfințită - Agheasma Mare. După rânduială, trebuie să gustăm din apa cea sfințită, iar acest lucru nu-l putem face decât în stare de post și rugăciune, de ajunare. Acest post de o zi este rânduit de Biserică și pentru a  ne reculege duhovnicește ca să înțelegem cât mai deplin iubirea lui Dumnezeu, Cel în Treime închinat, față de noi oamenii. 

Dacă Agheasma Mica se poate săvârși ori de cate ori credincioșii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiază de două ori pe an, pe 5 ianuarie, în Ajunul Botezului Domnului și pe 6 ianuarie, în ziua praznicului Bobotezei. 

O altă zi izolată de post, din cursul anului bisericesc, este Sărba­toarea Înălțării Sfintei Cruci, prăznuită pe 14 septembrie. În această zi se ține post, indiferent în ce zi a săptămânii cade, deoarece ea ne aduce aminte de patimile îndurate de Mântuitorul Isus pe Cruce pentru mântuirea noastra și ne îndeamnă la pocăință și întristare.

„Botezul Domnului” sau Boboteaza, prăznuită în fiecare an la 6 ianuarie, alături de ziua de pomenire a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Nașterii Mântuitorului, potrivit crestinortodox.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net