Animal rar, apariție surprinzătoare în țara noastră. E un adevărat răpitor, se află pe lista roșie și doar puține exemplare ajung în România

Începând cu luna ianuarie a acestui an, un animal rar a fost observat în România. Cei pasionați de birdwatching au surprins câteva exemplare de șoim dunărean în județele Ialomița, Constanța, Timiș și Tulcea.

Șoimului dunărean îi place stepa / foto: Wikipedia
Șoimului dunărean îi place stepa / foto: Wikipedia

Apariția șoimului dunărean este un adevărat eveniment, având în vedere că această pasăre spectaculoasă rar poposește în România.

În trecut, această specie era împărțită în mai multe subspecii, dar ornitologii recunosc în prezent doar două, răspândite din centrul Europei până în sudul Asiei Centrale.

Șoimul dunărean este un șoim de talie mare, ce trăiește în special în zone semi-aride și de stepă. Este recunoscut pentru abilitatea sa extraordinară de a vâna cu mare precizie.

Corpul său poate ajunge până la 55 de centimetri în lungime, femela cântărind între 970 și 1300 de grame, în timp ce masculul este ușor mai mic, cu o greutate între 730 și 990 de grame.

Șoimul dunărean figurează pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii

Coloritul șoimului dunărean este dominat de tonuri de maro sau brun-roșiatic, având o nuanță mai deschisă pe partea inferioară a corpului. Ca multe specii de șoimi, acesta prezintă o bandă închisă în jurul ochilor.

Șoimul dunărean poate fi observat în habitate deschise / foto: Agro TV
Șoimul dunărean poate fi observat în habitate deschise / foto: Agro TV

Cel mai des, șoimul dunărean poate fi observat în habitate deschise, cum ar fi stepele, pășunile sau terenurile agricole. Se hrănește în special cu mamifere mici, pe care le vânează utilizând tactici surprinzătoare.

Răpitor desăvârșit, șoimul dunărean își atacă prada prin surprindere, zburând foarte aproape de sol. Uneori, prinde prada chiar la nivelul solului.

Comportamentul șoimului dunărean variază în funcție de zona geografică. Poate fi sedentar sau migrator, alegând să migreze spre Asia de Sud sau Africa de Nord.

În timpul sezonului de reproducere, șoimul dunărean rareori își construiește propriul cuib. Preferă să ocupe cuiburi abandonate de ciori sau berze. Femela depune între 3 și 5 ouă, pe care le clocește timp de aproximativ o lună.

Specia este inclusă pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, principalele amenințări fiind urbanizarea, agricultura intensivă și prădarea de către alte animale mai mari, potrivit Fanatik. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
arable violets 4224439 1280 jpg
politia politist trafic jpg
 Vasile Gorgos jpg
colaj jpg
tigari 1 1536x1024 jpg
Bryan Johnson jpg
carne vita vs alte carnuri jpg
Charles jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net