Animalul care trăiește doar în România! Îl poți vedea o dată în viață

Click! îți prezintă animalul care trăiește doar pe teritoriul României. Specia a fost descoperită relativ recent și este protejată.

Animalul care trăiește doar în România!
Animalul care trăiește doar în România!

Despre minunile pe care le putem găsi în țara noastră am tot vorbit de-a lungul timpului. Ei bine, pe lista atracțiilor din drumețiile pe care le faceți în România ar trebui trecut și acest animal rar. E greu de găsit, dar norocoșii au șansa apoi să se laude că au văzut ceva care trăiește doar în țara noastră.

Dragi cititori, faceți cunoștință cu racul bihorean! Denumită austropotamobius bihariensis, specia trăiește numai în România.

„Specia a fost descoperită relativ recent și este endemică apelor curgătoare din vestul Munților Apuseni, aceasta fiind confundată în trecut cu racul de ponoare (Austropotamobius torrentium)”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook Parcul Natural Apuseni.

Animalul care trăiește doar în România! Racul bihorean a fost descoperit recent

O problemă legată de depistarea acestui animal rar este aceea că racul bihorean poate fi confundat ușor cu racul de ponoare, austropotamobius torrentium.

Comunitatea internațională a recunoscut că racul bihorean are trăsături unice şi că nu a fost cunoscut până acum. Acesta are dimensiuni mici, atingând rar 10 cm în lungime. Are o carapace netedă, iar coloritul dorsal variază în nuanțe de brun.

„Racul Bihorean este copilul meu, ca să spun aşa, este specia pe care eu am botezat-o, eu am descoperit-o – nu fizic, că ea exista acolo de foarte mult timp.

Oamenii de ştiinţă sau nu, ei nu realizaseră că de fapt este altceva şi nu e Racul de Ponoare, aşa cum apărea în toate lucrările de specialitate, inclusiv eu (credeam) până la momentul respectiv”, a povestit, pentru digi24, conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara.  

Unde poți vedea această specie rară

Se regăsește în Parcul Natural Apuseni beneficiind de statutul de specie „strict protejată” pe baza statutului racului-de-ponoare, specie care până recent cuprindea populațiile racului bihorean.

Habitatul specific îl reprezintă apele curgătoare curate: izvoare și pâraie. Totuși, accidental, racul bihorean poate ajunge și în apele subterane. Se pare că este mult mai activ noaptea.

Când vine vorba de mâncarea nu este deloc mofturos. Acest animal rar consumă aproape orice fel de hrană, reprezintând un adevărat sanitar al apelor.

Dacă vreți să-l zăriți, atunci trebuie să încercați cursul superior al afluenților Crișului Alb, Negru și Repede. Populațiile cele mai numeroase se află în afluenții Crișului Negru și Crișului Repede.  

Racul bihorean este a patra specie de rac indigen. Descoperirea lui a fost posibilă după mai bine de zece ani de cercetări, conform Fanatik.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net