Animalul spectaculos care trăiește doar în România și Bulgaria. A fost văzut după trei ani

Știai că există un animal spectaculos care trăiește doar în România și Bulgaria. E un weekend mohorât de toamnă, așa că ne-am gândit să îți aducem un mic zâmbet pe față. Această vietate adorabilă de pe meleagurile noastre e foarte greu de reperat, dar, din fericire, a fost văzută anul trecut, după o pauză destul de mare.

Animalul spectaculos care trăiește doar în România și Bulgaria
Animalul spectaculos care trăiește doar în România și Bulgaria

Animalul unic la nivel global, prezent în România și Bulgaria

România și Bulgaria nu împărtășesc doar o vecinătate geografică, ci și un locuitor special - hamsterul dobrogean. Această creatură, adesea cunoscută sub numele de hamster românesc, își are habitatul în regiunea Dobrogea și într-o mică parte a estului Bulgariei. Cu un aspect asemănător cu al șoarecilor, acest animal adorabil devine uneori victima oamenilor care, temându-se de posibile invazii în casele lor, îl ucid.

Activ în principal în timpul nopții și în primele ore ale dimineții, hamsterul dobrogean se estimează că numără peste 3.000 de exemplare în libertate la nivel național. Acesta își găsește adăpostul în câmpii, terenuri uscate, culturi de legume și vii.

În țara noastră răspândirea sa este limitată la teritoriul Dobrogei, unde este semnalat în majoritatea tipurilor de unităţi de relief, de la Câmpia aluvionară a Dunării, zona perimetrală a Deltei, platoul central al Dobrogei, şi până în zonele mai înalte din Munţii Măcinului.

Cum recunoști animalul din România, unic în lume

Hamster românesc sau dobrogean Foto Facebook | INCDDD
Hamster românesc sau dobrogean Foto Facebook | INCDDD

Trăsăturile distinctive ale hamsterului dobrogean includ un cap mic și îndesat, un abdomen galben-cenușiu, și pete albe-gălbui pe laturile gâtului și pieptului. Coada sa, de dimensiuni mici (10-15 mm) și ușor păroasă, atrage atenția observatorilor. Mai trebuie precizat că trunchiul are o lungime de 100-150 mm.

Animalul care trăiește doar în România și Bulgaria este un ierbivor, hrănindu-se cu plantele de pe câmpii, cereale și semințe. În perioada octombrie-martie, el intră într-o perioadă de hibernare, ieșind din cuib doar rar pentru a se hrăni sau a bea apă.

Asemănându-se vizual cu un șoarece, hamsterul dobrogean este uneori victimă a temerilor oamenilor, care îl ucid pentru a preveni posibilele neplăceri.

A fost văzut pentru prima oară după 3 ani

Hamsterul românesc a fost observat pentru prima dată în Delta Dunării după o pauză îndelungată. În cursul anului trecut, oamenii de știință de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării" (INCDDD) au înregistrat această descoperire remarcabilă. În luna octombrie 2022 au fost identificate trei exemplare de hamsteri românești, marcând astfel revenirea acestei specii în zonă după o absență de trei ani.

„Este considerat un animal rar pentru care nu există evaluări privind tendinţa populaţiei, dar se consideră că este descrescătoare. Factorii limitativi sunt reprezentaţi în principal de restrângerea habitatului ca urmare a extinderii agriculturii de tip intensiv. Capturările celor trei hamsteri, urmate de eliberări rapide, au fost realizate de Pocora Viorel, iar coordonarea activităţii de monitorizare la hamster a fost realizată de Chisamera Gabriel şi Marinov Mihai”, a transmis INCDDD, pe pagina de facebook.

„Hamsterul românesc, sau hamsterul dobrogean – Mesocricetus newtoni este unul dintre cei patru reprezentanți ai genului Mesocricetus, fiind un endemit pentru sud-estul Europei, unde este prezent numai în România şi Bulgaria, în zone joase de-a lungul malului drept al Dunării inferioare”, se mai arată în comunicatul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net