Aşa ajuţi păsările să supravieţuiască iernii
Iarna este greu, dacă nu imposibil pentru porumbei şi vrăbiuţe să-şi găsească mâncare. Dacă le iubeşti, ajută-le şi oferă-le grăunţe sau pâine. Provocarea, dar şi frumuseţea abia acum încep. În ce le pui mâncarea? Oamenii sunt creativi şi au umplut Internetul cu soluţii care mai de care mai ingenioase.
Sunt atâtea lucruri aruncate prin debaraua sau cămara ta care pot fi transformate foarte uşor în „farfurii” pentru păsările cerului. Sticle de plastic, cutii de conserve, de lapte, borcane, chiar şi cojile de portocale, tăiate corespunzător, pot fi umplute cu seminţe şi agăţate strategic într-un copac, pe un pervaz. Ba ai putea chiar să le colorezi frumos, să le tai în forme haioase, astfel încât să fie o plăcere vizuală şi pentru proprietarul locuinţei. Încearcă şi tu, indiferent dacă stai la casă sau la bloc!
Porumbeii, spre exemplu, sunt teritoriali. Ei se obişnuiesc să revină în locul de unde au primit odată mâncare, loc în care aşteaptă, ca nişte “cerşetori”, până primesc din nou. Astfel că, dacă vreţi să aveţi nişte prieteni constanţi, nu-i dezamăgiţi! Dacă le puneţi zilnic în acele dispozitive firimituri de pâine, seminţe de cereale (grâu, orez, linte), chiar făină de mălai, ei vor deveni păsările voastre de companie, chiar dacă sălbăticite şi independente. Le mai puteţi da fructe, mixuri deja preparate de experţi sau hrană paletată industrializată. Nu le oferiţi pâine procesată sau resturi de alimente prăjite, deoarece se intoxică foarte repede.
Plasticul şi cartonul, cel mai uşor de modelat
Nu aruncaţi sticlele şi borcanele din plastic, nici cutiile de carton în care a fost lapte sau suc. Din ele se pot crea dispozitive perfecte de hrănit păsările. Decupează cu un cuţit sau cu o foarfecă spaţii prin care vrăbiile să poată intra să mănânce şi agaţă-le în copaci.