Bancnotele şi monedele sunt pline de bacterii! Ce microbi contaminează banii

Ultima actualizare:

    Specialiştii vă sfătuiesc să folosiţi în special cardurile la cumpărături
Specialiştii vă sfătuiesc să folosiţi în special cardurile la cumpărături

Cât de murdari sunt banii! Medicii trag un semnal de alarmă în legătură cu cel mai periculos gest pe care îl fac oamenii şi explică ce bacterii trăiesc pe bancnotele trecute din mână în mână. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat populaţia din întreaga lume să se spele cât mai des pe mâini şi să încerce să nu mai folosească bancnote şi monede, deoarece banii ar putea să transmită coronavirusul.

Trecuţi din mână în mână, număraţi cu degetele umezite în gură, lăsaţi pe tejghele, banii sunt printre cele mai murdare obiecte. Hârtia poate reprezenta o bună cale de transmitere a viruşilor, încât, dacă o bancnotă a fost atinsă de o persoană purtătoare de virus există riscul de contaminare a următoarei persoane care intră în posesia respectivei bancnote. Număratul banilor, periculos Dr. Camelia Truică, medic epidemiolog din Călăraşi, atrage atenţia că gestul cel mai periculos este cel al număratului banilor cu degetele umezite. “Număratul banilor cu degetul umezit cu salivă, având în vedere că transmiterea coronavirusului se face prin mucoasele de la nivelul căilor bucale. Dintotdeauna, banii au reprezentat o sursă de microbi, iar acum cu atât mai mult. Streptococi, bacil pioceanic, inclusiv COVID-19, toate rezistă pe suprafeţe inerte, inclusiv pe bancnote şi monede. Singurul lucru pe care îl putem face este să ne spălăm pe mâini după ce le atingem şi să fim foarte atenţi când umblăm cu bani. Trebuie să evităm să ducem mâna la gură, la nas, la ochi pentru a nu ne contamina”, a explicat dr. Camelia Truică pentru adevarul.ro. Ce microbi contaminează banii 

  • Staphylococcus aureus este o bacterie întâlnită în mod normal pe piele şi în mucoasele nazale ale persoanelor sănătoase şi care poate cauza o serie de simptome, de la infecţii minore ale pielii şi abcese, până la afecţiuni cu potenţial fatal precum pneumonia, meningita, endocardita, Sindromul şocului toxic sau septicemie. 
  • Klebsiella pneumoniae este o bacterie ce se găseşte de regulă pe piele, în cavitatea bucală şi în intestine şi care poate cauza pneumonia bacteriană. Metoda cea mai comună de transmitere a bacteriei este fecal-oral. Bacteria poate provoca bronhopneumonie, bronşită sau infecţii ale tractului urinar. 
  • Streptococul este o bacterie ce se găseşte pe piele, în cavitatea bucală, intestine şi tractul respirator superior şi care poate cauza faringita streptococică, meningita, pneumonia bacteriană, endocardita, fasceita necrozantă. 
  • Enterobacter, o specie de bacterie întâlnită în tractul intestinal uman care poate cauza infecţii oportuniste ale tractului urinar şi ale altor părţi ale organismului, asociată uneori cu infecţia tractului respirator. 
  • Bacilul piocianic (Pseudomonas aeruginosa) este o bacterie ce poate determina infecţii ale tractului urinar, septicemie, pneumonie şi alte afecţiuni cu potenţial fatal. Bacilul este rareori o cauză de infecţie la persoanele sănătoase, dar poate fi foarte periculos în cazul persoanelor cu sistem imunitar compromis sau al celor care utilizează catetere sau aparate respiratoare. 

Cum se transmite virusul gripal Pentru ca un virus gripal să se trasmită prin intermediul banilor de la o persoană la alta trebuie să se îndeplinească trei condiţii: 

  • Persoana infectată trebuie să strănute sau să tuşească în palme apoi să atingă imediat banii, lăsând astfel rămăşiţe ale mucusului pe bancnote. 
  • Cea de-a doua persoană trebuie să intre în posesia banilor cât timp virusul este încă activ. 
  • Persoana care a intrat în posesia bancnotei purtătoare de virus trebui să îşi ducă mâna la gură/nas după ce a atins banii, pentru a face astfel transferul virusului în căile respiratorii. 
image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net