Beneficiile bizare pe care le au țigările mentolate. Dacă le fumezi, poți scăpa de o boală de care suferă 10% din populație
Potrivit unui nou studiu, publicat în revista Frontiers in Immunology, țigările mentolate, bomboanele și alte alimente ce conțin mentă ar putea ajuta la prevenirea simptomelor unei boli de care suferă 10% din populație. Este un studiu rar care găsește un potențial beneficiu la fumători.
Cercetătorii spanioli au descoperit că substanța găsită în țigări, bomboane și alte alimente cu aromă de mentă a scăzut nivelurile de proteine care declanșează boala Alzheimer.
Este un studiu rar care găsește un potențial beneficiu în fumat. Este, de asemenea, dovedit că fumatul crește riscurile de declin cognitiv ale bolii, crește riscul de probleme vasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale și sângerări cerebrale, care sunt factori de risc pentru Alzheimer. În plus, toxinele din fumul de țigară inflamează celulele și poate provoca stres.
Este un pas important
Studiul, care a fost efectuat pe șoareci și publicat în revista Frontiers in Immunology, a constatat că mirosirea repetată a mentei, chiar și pentru scurt timp, poate preveni deteriorarea cognitivă, un efect secundar al bolii Alzheimer. Aroma a scăzut nivelurile de interleukină 1-beta, o proteină care afectează răspunsul inflamator al organismului.
„Acest studiu este un pas important spre înțelegerea legăturii dintre sistemul imunitar, sistemul nervos central și miros, deoarece rezultatele sugerează că mirosurile și modulatoarele imune pot juca un rol important în prevenirea și tratamentul bolii Alzheimer”, a declarat într-un comunicat de presă autorul studiului, dr. Noelia Casares, potrivit tabloidului britanic DailyMail.
Mentolul este o substanță chimică naturală în mentă și alte plante de mentă. În plus față de țigări, este, de asemenea, folosit ca agent aromatizant în alimente, lichioruri, cosmetice și parfumuri. Potrivit Asociației Americane a Plămânilor, mentolul a fost adăugat la tutun în anii 1920 și 1930 pentru a reduce asprimea fumului de țigară și a iritației provocate de nicotină. De asemenea, bineînțeles, le oferă o aromă de mentă.
Cu toate acestea, fumatul a fost mult timp asociat cu un risc crescut de declin cognitiv și tuburări, precum boala Alzheimer. De exemplu, Comitetul Lancet 2017 privind demența a clasat fumatul pe locul al treilea în rândul a nouă factori de risc modificabili pentru demență.
În plus, Organizația Mondială a Sănătății estimează că 14% din cazurile de Alzheimer la nivel mondial pot fi atribuite fumatului. O analiză din 2015 a 37 de studii diferite a constatat că fumătorii actuali sunt cu 40% mai predispuși să dezvolte boala Alzheimer. Însă, în noul studiu, cercetătorii au examinat efectele mentolului asupra șoarecilor de sex masculin și feminin timp de șase luni și au descoperit că aroma a redus nivelurile de proteine interleukina-1-beta.
Până în 2050, numărul americanilor care au Alzheimer s-ar putea dubla
Acest lucru a dus la reducerea inflamației din creier, un semn distinctiv al bolii Alzheimer. Cercetătorii au efectuat apoi teste de memorie pe șoareci și au descoperit că abilitățile lor cognitive s-au îmbunătățit.
Totodată, acest studiu vine la un an după ce Food and Drug Administration (FDA) a anunțat că ia măsuri pentru a interzice vânzarea de țigări mentolate în SUA, precum și a trabucurilor aromate. Agenția a menționat că măsura va salva viețile a 92.000 până la 238.000 de afro-americani. Totuși, proximativ 80% dintre fumătorii de culoare optează pentru țigările mentolate.
Mai mult de 6 milioane de americani trăiesc cu boala Alzheimer și până în 2050 acest număr este de așteptat să crească mai mult decât dublu. Însă, dacă renunți de tot la fumat, acest lucru ar putea avea beneficii. Un studiu din 2019 al Journal of the American Geriatrics Society a constatat că riscul crescut de demență al fumătorilor a scăzut cu timpul atunci când au renunțat.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!