Primul semn al demenței. Descoperirea medicilor a surprins pe toată lumea

Printre afecțiunile ale căror incidență s-a aflat în creștere în ultimii ani sunt demența și boala Alzheimer. Astfel, pentru a fi tratate din timp, cercetătorii au încercat să semne precoce care să arate această predispoziție, iar în mod surprinzător unul dintre ele este confundat cu Covid. 

Primul semn al demenței
Primul semn al demenței

Vă vine să credeți sau nu, pierderea mirosului se află printre semnele timpurii ale demenței sau bolii Alzheimer, deși știm că sunt specifice Covid. Cercetătorii trag, însă un semnal de alarmă pentru că în trecut s-au făcut studii numeroase pe această temă.

Mai exact, memoria joacă un rol esențial în capacitatea de a recunoaște mirosurile, iar cercetătorii știu de mult timp că există o legătură între acest simț și declinul cognitiv, prin urmare cercetările s-au concentrat pe legătura dintre pierderea treptată a mirosului și tulburarea care ce afectează memoria, potrivit Daily Mail, citat de Adevarul.

În urma unui studiu efectuat pe 515 adulți din SUA de aproximativ 70, care au fost monitorizați timp de aproximativ 20 de ani, a concluzionat faprul că cei care s-au confruntat cu anosmie o perioadă lungă de timp, prezentau un risc mai mare de a face boala Alzheimer. Practic riscul era de două ori mai mare față de ce care și-au pierdut mirosul timp de zeci de ani.

dementa jpg

Cel care a pornit studiul este profesorul Jayant Pinto de la Universitatea din Chicago. Acesta a declarat că pentru a depista boala în rândul vârstnicilor este indicat să se facă teste olfactive cu aceeași frecvență precum sunt efectuate controalele auditive și olfactive.

Ei bine, simțul olfactiv nu este considerat la fel de important ca văzul și auzul, însă aceasta este una dintre cele mai puternice tipuri de memorie. Modul în care creierul nostru recunoaștere mirosurile, este determinat de rolul pe care îl joacă memoria în acest proces. Astfel, declinul cognitiv este asociat cu acest simț. Ei bine, cercetările au arătat că „încurcăturile” de proteină amiloidă din creier apar de cele mai multe ori în zonele olfactive din creier, dar și în zonele corelate cu memoria. Aceste încurcături sunt semnul că se dezvoltă demența Cu toate acestea nu se știe dacă aceste leziuni cauzează declinul simțului olfactiv.

Alzheimer jpg

Riscul genetic

Riscul de a avea un volum mai redus în zonele creierului asociate cu mirosul și memoria este legat de pierderea bruscă a mirosului, asta în comparație cu cei care și-au pierdut mirosul mai lent. În zonele creierului utilizate pentru miros, în cea a amigdalei și a cortexului entorinal au fost identificate cele mai evidente modificări.

Acest risc a fost similar cu cel al oamenilor care au gena APOE-e4, un factor de risc genetic ce contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer. Speciliștii speră, în final, să conducă autopsii pe voluntari pentru a confirma dacă o personă suferă de Alzheimer. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net