Blestemul tabloului lui Van Gogh! Opera de artă le-a adus ghinion hoților

O poveste demnă de film! Un tablou pictat de Van Gogh, intitulat „Grădina Parsonage de la Nuenen primăvara”, furat dintr-un muzeu olandez în urmă cu trei ani și jumătate, a fost pasat de la un interlop la altul precum un cartof fierbinte. Detectivul de artă Arthur Brand, renumit pentru recuperarea lucrărilor de artă furate, a spus că hoții s-au temut de blestemul acestei opere de artă.

Detectivul Arthur Brand, alături de tabloul „Grădina Parsonage de la Nuenen primăvara”
Detectivul Arthur Brand, alături de tabloul „Grădina Parsonage de la Nuenen primăvara” (Foto: AFP)

 „Știam că pictura va trece dintr-o mână în alta în lumea criminală, dar că nimeni nu voia cu adevărat să o atingă, pentru că nu valorează nimic”, a spus Brand, supranumit „Indiana Jones al lumii artei”, citat de publicația britanică The Guardian. Opera de artă estimată la 3-6 milioane de euro, realizată în 1884, nu a făcut altceva decât să le creeze probleme.

„Așa că era puțin blestemat”, a adăugat detectivul. Acesta a fost motivul pentru care, zilele trecute, s-a trezit cu un musafir neașteptat la ușa apartamentului său din Amsterdam. Potrivit lui Arthur Brand, individul respectiv a venit cu o sacoșă albastră în mână. În ea se afla tabloul furat în 2020. Van Gogh se întorsese acasă. Așa s-a încheiat o căutare de trei ani și jumătate. Din micul muzeu Singer Laren din Țările de Jos, care împrumutase tabloul și care era închis din cauza pandemiei de coronavirus, opera de artă a fost furată în primele ore ale zilei de 30 martie 2020.

Interlopii au vrut să scape de el

Nils M, responsabil de furtul tabloului, și Peter Roy K, interlopul care a dat ordinul furtului, au fost închiși. Cu toate acestea, tabloul lui Van Gogh a rămas dispărut. Opera de artă a fost „o bătaie de cap” pentru lumea interlopă. Bărbatul care în cele din urmă l-a predat nu avea nimic de-a face cu hoții și i-a cerut lui Arthur Brand să nu contacteze poliția. Voia doar să scape de această povară. Și totuși, de ce a adus ghinion tabloul lui Van Gogh? Ei bine, pentru că niciun cumpărător nu a fost dispus să îl achiziționeze de pe piața neagră, ca mai apoi să îl depoziteze într-un pod, departe de ochii lumii. Este, totuși, un Van Gogh! Colecționarii vor să se laude cu achizițiile lor, nu să le ascundă.

Vorbim despre furtul de artă, dar este în mare parte răpire, pentru că hoții nu vor cu adevărat să o păstreze. Colecționarul de rău augur care îl pune în depozit sau într-un subsol este doar un mit, el nu există. Normal că vrei să te lauzi cu lucrurile tale!”, a explicat Andreas Blühm, directorul Muzeului Groniger.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net