Calendar ortodox 2018, 7 octombrie. Sfinții zilei: Serghie și Vah
Sfinţii Serghie şi Vah, sfetnici ai împăratului Maximian și martiri ai lui Hristos, sunt pomeniți pe data de 7 octombrie, în Calendarul ortodox 2018. Sfinţii Serghie şi Vah se numără printer sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, așa cum apare în Calendarul ortodox 2018, pentru data de 7 octombrie.
Sfintii Mucenici Serghie si Vah sunt prăznuiți pe data 7 octombrie și au trait pe vremea împaratului Maximian (286-305). Serghie a fost "primicer" (persoana marcantă, prima înscrisă) si Vah "secundicer" (al doilea intr-o castă).
Sfinții zilei de 7 octombrie, în Calendarul ortodox 2018: Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah
Sfintii Serghie si Vah erau creștini, însă își țineau credința ascunsă, căci împaratul era un persecutor al creștinilor. Au fost descoperiți mai motiv pentru care li s-a cerut să jertfească idolilor. Pentru că ei au refuzat cultul lui Zeus, li s-au luat însemenele demnității militare, îmbracați în haine femeiești și purtați prin cetate, în semn de batjocură.
Calendar ortodox 2018, octombrie. Sărbători religioase, sfinți, posturi
La momentul jertfelor, Serghie şi Vah au rămas afară, refuzând cultul lui Zeus. Ei au fost foarte hotărâţi şi au respins orice posibilitate de a aduce jertfă idolilor, chiar dacă au gândit că acest gest îi va costa prietenia cu împăratul. Nici la sfatul celor prezenţi nu au cedat şi nu au făcut aceasta, argumentând cu o determinare care a uimit pe toţi cei prezenţi. ”Avem un Dumnezeu în cer, nemincinos, adevărat şi viu. El nu este nesimţitor ca idolii voştri. Noi Aceluia ne închinăm”, au zis ei împăratului.
În drumul spre cetatea lui Antioh, unde aveau să pătimească, tinerilor Serghie şi Vah li s-a arătat îngerul, care le-a vestit că Domnul le este aproape. ”Pentru nevoinţa voastră veţi lua cununile biruinţei de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alături de voi în suferinţa voastră, dându-vă ajutorul Său până ce îl veţi călca pe vrăjmaşul diavol sub picioarele voastre”, le-a spus îngerul.
Sfântul Serghie a fost decapitat
Cei care i-au purtat pe Serghie şi Vah până în cetatea vecină Eufratului au predat lui Antioh şi o scrisoare trimisă de Maximian prin care cerea acestuia, pentru cei doi, milă, dacă se pocăiesc, şi moarte, dacă refuză să-L părăsească pe Domnul lor.
Calendar ortodox 2018, 6 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Toma Necredinciosul
Sfinții Serghie şi Vah nu s-au lepădat de Hristos nici de această dată. Cei doi au rezistat mult timp chinurilor la care au fost supuşi, dar, în final, Sfântul Vah şi-a dat duhul în urma cruntelor bătăi pe care le-a primit, iar Sfântului Serghie i s-au bătut scânduri pline de cuie în picioare, fiind forţat să meargă pe ele. Văzând cei necredincioşi că încă rezistă, în final, l-au decapitat.Trupurile celor doi mucenici au fost îngropate apoi cu grijă de către creştini. Trupul şi capul Sfântului Serghie au fost îngropate pe locul unde şi-a dat sufletul, în cetatea Rosafa, iar tradiţiile locale spun că, la început, în fiecare an, în ziua prăznuirii Sfântului Serghie, fiarele sălbatice părăseau adâncurile pădurilor, veneau la mormântul sfântului, şi schimbând cruzimea în blândeţe de miel, nevătămând pe nimeni, cu sfială înconjurau acel loc şi apoi plecau iar în pustia lor.
Sfinții Serghie și Vah sunt ocrotitorii Olteniei
Capetele celor doi sfinţi au fost aduse în ţara noastră de către domnitorul Neagoe Basarab şi depuse la Mănăstirea Curtea de Argeş. Raclele sfintelor moaşte au fost făcute din porunca arhierească a episcopului Iosif de Argeş, cu sprijinul creştinilor binevoitori din oraşul Piteşti, în anul 1867, ca semn de recunoştinţă pentru binefacerile primite prin ale lor sfinte rugăciuni. În anul 1949, la 25 octombrie, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfintele moaşte au fost aduse la Craiova şi depuse în Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru“ din Craiova, în timpul Înalt Preasfinţitului Firmilian, mitropolitul Olteniei.
Troparul Sfinților Serghie și Vah
Glasul al 3-lea:
Pe cei ce după fire nu au fost fraţi de trup, pe aceştia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frăţeşte până la sânge i-a făcut, pe Sfinţii Mucenici Serghie şi pe Vah, cinstită şi credincioasă pereche. Fără de arme şi fără de haine în locul nevoinţei pe vrăjmaşul au înfruntat, rugându-se neîncetat pentru sufletele noastre.
Glasul al 4-lea:
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Alți sfinți pomeniți pe 7 octombrie, în Calendarul ortodox 2018:
- Sfinții Mucenici Eusebiu, preotul, si Felix
- Sfânta Muceniţă PELAGHIA din Tars
- Sfânta Muceniţă IUSTINA fecioara din Padova, care a pătimit sub Diocleţian
- Sfântul Ier. MARCU, papă al Romei
- Sfântul Sf. Nou Mc. NICOLAE din Rusia
- Sfinţii Mc. CARTIE şi MARCELIN din Capua
- Sfântul Cuv. IOAN Pustnicul din Creta
- Sfântul Mc. CANOG (sau CYNOG) din Anglia
- Sfântul Cuv. AUGUSTUS, stareţ la Bourges
- Sfântul ELEN, preot din Reims
- Sfinții Mucenici Iulian, preotul, si Chesarie, diaconul
- Sfântul Leontie, consulul
- Sfântul Ier. PALADIE, episcop de Saintes
- Sfânta Cuv. Muceniţă OSITH (sau OSYTH), prinţesă şi întemeietoarea Mănăstirii din Chich
- Sfântul Ier. DUBTACH, arhiepiscop de Armagh
- Sfântul Ier. ADALGIS, episcop de Novară
- Sfântul Cuv. SERGHIE Ascultătorul din Pecerska
- Sfântul Cuv. SERGHIE, egumen la Nurma (Vologda), ucenicul Sfântului
- Serghie de Radonej
- 99 de cuviosi parinti care s-au nevoit in Insula Creta
- Sfântul Mucenic Polihronie
- Sfântul Cuv. MARTINIAN, egumen la Lacul Alb (+1483); aflarea Sf. Sale moaşte la 1514
- Sfântul Cuv. IOSIF cel Bătrân, făcător de minuni din Mokhevi
- Sfântul Ier. IONA, episcop de Manchuria
- Sfinţii Sf. Noi Mucenici VALENTIN (Sventsitsky) şi NICOLAE (Kazansky), preoţi din Moscova
Citește și:
Calendar ortodox 2018, 25 septembrie. Sfinții zilei: Viața Sfintei Eufrosina, care a murit tânără