Când a avut loc cel mai mare cutremur din Marea Neagră. A distrus 1200 de case în România și Bulgaria, iar replicile au durat 4 ani

Vineri, 17 ianuarie, în Marea Neagră s-a produs un cutremur mai puțin obișnuit. A avut loc la ora 09:34:05 (ora locală a României), la o adâncime de 21 de kilometri și a avut magnitudinea ml 3,7, a transmis Institutul de Fizica Pământului. Specialiștii spun că astfel de seisme sunt rare, dar că nu trebuie neglijate. În Marea Neagră a avut loc un mare cutremur în urmă cu mai muți ani. Mișcarea seismiscă și valurile de peste 5 metri care s-au format au dus la un dezastru. 1200 de case din România și Bulgaria au fost distruse, iar unda de șoc s-a resimțit până în Moldova.

image

Cel mai puternic cutremur produs vreodată în Marea Neagră

Este cunoscut și sub numele de cutremurul de la Balchik și a devastat zonele de coastă ale României și Bulgariei.

În anul 1901, o mișcare tectonică puternică s-a produs în Marea Neagră. A fost un cutremur cu magnitudinea 7,2, cel mai puternic înregistrat vreodată în Marea Neagră.

Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Kaliakra, la 30 de kilometri de coasta de nord-est a Bulgariei și a fost resimțit și la București.

Șocul principal s-a produs la o adâncime de 15 km și a generat un țunami de 4-5 metri înălțime care a devastat zonele de coastă ale României și Bulgariei.

În România, unda de șoc a fost resimțită până în Moldova

În România, cutremurul a fost resimțit nu numai în toată Dobrogea de Nord, ci și în Oltenia și Muntenia, și chiar în sudul Moldovei.

Cutremurul a fost urmat de un număr mare de replici, care au continuat până în 1905; cele mai puternice au atins magnitudini de 5,5-6,0 pe scara Richter și au fost resimțite și în sudul României, inclusiv în București.

După 1905, activitatea seismică pontică a început să se diminueze, deși în anii următori au fost raportate și cutremure slabe și moderate.

Astfel de evenimente sunt rare în Marea Neagră. În ultimii 200 de ani, în regiunea Mării Negre au avut loc 24 de tsunami, dintre care două pe teritoriul Dobrogei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net