Care este cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere și nimeni nu poate să-l pronunțe

Ultima actualizare:

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Este aproape imposibil de pronunțat.  După ce trecem acest test, îți prezentăm alte mici curiozități din limba noastră.

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere
Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere

„Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este cel mai lung cuvânt din limba română. Îți spunem imediat ce înseamnă. Mai întâi te vom lăsa câteva secunde să încerci să-l pronunți.

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este cel mai lung cuvânt din limba română

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Trebuie precizat că acest cuvânt poate fi găsit în dicționarele medicale, dar nu și în Dex. Hai să vedem alte „ciudațenii” din limba română.

Cel mai lung cuvânt palindron

Un palindron este un cuvânt care se citește la fel din ambele capete. Cu siguranță, acest termen a devenit mult mai utilizat după ce românii s-au înghesuit să vadă ultimul film al lui Christopher Nolan, Tenet. 

În limba română, cel mai lung cuvânt palindrom este „elenofonele” din limba română. Semnificația lui este una simplă, elefonelele fiind „vorbitoarele de limbă elenă”.

O altă curiozitate simpatică a limbii române! Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C. 19.750 de cuvinte din dicționar încep cu această literă.

Singurul cuvânt care începe și se termină cu litera „Δ

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera “Δ este cuvântul „înzăvorî”, care înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere.

Conjugarea acestui cuvânt poate da mari dureri de cap oamenilor. La timpul prezent, situația stă cam așa: eu înzăvorăsc, tu înzăvorăști, el/ea înzăvorăște, noi înzăvorâm, voi înzăvorâți și ei/ele înzăvorăsc. La viitor e mai simplu: eu voi înzăvorî, tu vei înzăvorî, el/ea va înzăvorî, noi vom înzăvorî, voi veți înzăvorî și ei/ele vor înzăvorî.

Îți spunem și care este cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt. Ei bine, Streisângeorgiu, care are 15 litere, câștigă la acest capitol. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
la calculator evaluare de acasa   foto pixabay jpg
image
image
image
image
image
image
WhatsApp Image 2024 06 28 at 13 05 58 1536x1023 jpeg
Simion  5832 PNG
Reciclare ambalaj conform jpg
antalya 928302 1280 (1) jpg
gradina curte flori istock jpg
Plata prin NFC cu smartphone ul FOTO Shutterstock jpg
istock vot votare jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net