Știi ce înseamnă „balabustă”? Este un termen peiorativ sau laudativ?
În vocabularul actual, auzim de multe ori termenul „balabustă”, utilizat într-un stil peiorativ, făcând referire la femeile de etnie romă și supraponderale. De altfel, pe dexonline.ro, una dintre definiții indică „femeie grasă”. Cuvântul „balabustă”, de fapt, are altă semnificație.
„Balabustă” este un termen laudativ
Din punct de vedere istoric, „balabustă” are o conotație pozitivă, chiar laudativă. Termenul provine din idiș, o limbă vorbită în comunitățile evreiești ashkenazi.
Citește și: 3 lecții despre fericire de la Eddie Jaku, memoriile unui supraviețuitor de la Auschwitz
Cuvântul derivă din ebraică și descrie, de fapt „casa bună”, mai precis „stăpâna casei”. Termenul a devenit, cu timpul unul laudativ și descrie, într-o notă superlativă, o gospodină foarte competentă și sigură pe puterile și calitățile sale.
Odată cu mișcările de emancipare, cuvântul nu a mai fost atât de bine văzut, considerându-se că femeile erau privite doar ca gospodine, legate de treburile gospodărești.
Vezi și: Cum reușește Israel să aibă agricultură, iar România se plânge de secetă?
Rolul tradițional al balabustei era să gestioneze casa, din punct de vedere practic - gătit, curățenie sau finanțe, dar și spiritual. Astfel, balabusta asigura armonia casei, din punctul de vedere al relațiilor dintre membrii familiei.
Una dintre primele conotații negative a apărut în limba engleză, odată cu utilizarea cuvântului cu o fonetică apropiată, „ballbuster”, adică „spărgătoare sau spărgător de mingi”, indicând o persoană agresivă și necruțătoare.
Yo'el Engel, un etnomuzicolog și artist, a cules informații și a înregistrat un cântec tradițional ashkenazi, intitulat „Baleboste Zisinke”, adică „Dulce gospodină”. O melodie intitulată „Balabustas” a fost înregistrată de formația Rechnitzer Rejects, utilizând tema melodiei de generic a filmului „Ghostbusters”, din 1984.
Nu rata nici: Moartea lui Yoav Stern, învăluită în mister. Afaceristul fusese transferat, în secret, în Israel
Astfel, cine utilizează cuvântul „balabustă” în scop peiorativ trebuie să se gândească de două ori, ținând cont de conotația reală a acestui termen.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!