Carobul, superalimentul care înlocuiește ciocolata. Proprietăți și beneficii

Ultima actualizare:

    Pudra de carob sau de roșcove are un gust dulceag
Pudra de carob sau de roșcove are un gust dulceag

Folosit cu succes ca înlocuitor al pudrei de cacao, carobul sau pudra de roșcove are foarte multe beneficii pentru sănătate. Carobul este un superaliment, bogat în vitamine și minerale, iar Click! vă spune de ce este recomandat să consumați carob în loc de cacao și ce proprietăți are acesta.

Ce este carobul?

Carobul sau roșcovul este un arbore ornamental, dar cu fructe comestibile – roșcove. Aceastea cresc în formă de păstăi și sunt supranumite și pâinea Sfântului Ioan.

Unde crește carobul?

Carobul este originar din zona mediteraneană (Spania, Italia, Maroc), putând fi găasit însă până în Iran, datorităa faptului că suportă o varitate largă de temperaturi. Nu îl găsim numai în zonele cu climă tropicală, ci și în zonele temperate, cum este țara noastră. Înflorește toamna, iar fructele au nevoie de un an pentru coacere completă.

De ce e numit carobul „pâinea Sfântului Ioan”?

Carobul este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri. Se pare că Sfântul Ioan Botezătorul ar fi supraviețuit în pustietate datorită acestor fructe, de aceea au și fost denumite popular „pâinea Sfântului Ioan”.

Tot în Antichitate, semințele de carob serveau ca unitate de măsură (carate) pentru a cântări aurul, întrucât, în mod absolut curios, toate semințele de carob au exact aceeași greutate, adică 0.18g. În Roma Antică, moneda romană de aur, soldul, putea fi verificată dacă are sau nu greutatea corectă cântărind-o cu 24 de carate (roșcove).

Aspectul și gustul carobului

Aliment nonalergen și importantă sursă de proteine vegetale, carobul are forma unei păstăi verzi, care cresc până la 20-25 de centimentri și devin maro după recoltare. Gustul lor este dulceag, aduce ușor cu caramelul.

Sub ce forme se consumă carobul?

De la arborele de carob consumăm atât păstăile, în stare proaspătă, cât și semințele din păstăi, întregi (ambele se sug precum bomboanele), dar mai ales păstăile sub formă de pudră, sirop sau extract. Le mai găsim în comerț sub titulatura de karob sau pudră de roșcove.

Beneficiile pudrei de carob

Tecile și chiar semințele de carob se macină, obținându-se astfel pudra, un aliment extrem de sănătos, recomandat, în special, în alimentația copiilor, care îl pot consuma ca înlocuitor de cacao. Pudra de carob se potrivește în foarte multe preparate, mai ales deserturi, datorită gustului dulce natural, dar poate fi consumată și simplă, cu lapte.

Are un preț foarte mic pentru beneficiile sale, o punguță cu 250 de grame costând în jur de 4 lei. Singura grijă este ca, în momentul în care achizitionați pudră de carob s-o faceți de la un distribuitor care a depozitat-o în condiții optime, ferite de umezeală. De asemenea, punga cumpărată trebuie depozitată acasă în loc uscat și ferit de soare, iar, după deschidere, țineți pudra de carob într-un recipient ermetic, pentru a-i păstra calitățile nutritive.

Beneficiile siropului de carob

Siropul de carob este un preparat folosit pentru tratarea unor afecțiuni cum ar fi diareea, greața, balonarea, anemia, tahicardia, tusea, colesterolul mărit. Are efect antioxidant, antibacterian și antipoliomielitic. De asemenea, având în vedere că reglează metabolismul și stimuleaza digestia, se folosește ca adjuvant în programele de eliminare a kilogramelor în plus. Siropul de carob se prepară din păstăi de carob, apă și zahăr, la care mai poți adăuga și mirodenii cu rol aromatizant: scorțișoară, cuișoare, coajă de lămâie. În dietele de lungă durată (2-3 luni) se consumă câte o lingură înainte de masă, de trei ori pe zi. Va regla aciditatea, accelera metabolismul și digestia, va combate pofta de dulce. Puteți găsi sirop de carob în magazinele de tip plafar.

Carobul poate înlocui cu succes cacaoa și cafeaua

Este adevărat că și cacaoa are farmecul ei, o aromăa deosebită și intră în componența multor rețete de deserturi, dar în toate cazurile pudra de carob poate și chiar este recomandat să-i ia locul. În primul rând, această înlocuire este o idee bună atunci când vorbim despre alimentația copiilor mici. În timp ce pudra de cacao nu este recomandată decât după vârsta de 3 ani, întrucât conține cofeina, carobul poate fi consumat și cu mult înainte de împlinirea acestei vârste. O cană de lapte cu pudră de carob are un gust delicios și nu trebuie să fie îndulcită suplimentar, întrucât carobul conține zaharuri naturale. O cană de lapte cu cacao trebuie neapărat îndulcită, întrucât gustul natural dat de cacao este unul amar.

Pudra de carob poate fi integrată în alimentație în loc de cacao și de către diabetici sau persoane care urmează programe de eliminare a kilogramelor în plus, întrucât conține cu mult mai puține calorii și deloc grăsimi.

Dacă vreți, puteți să folosiți pudra de carob pentru a înlocui cafeaua clasică, în special dacă sunteți hipertensiv.

Carobul, sănătos pentru organism

Cantitatea recomandată de specialiștii în nutriție este de o lingură de pudră de carob zilnic. O lingură cu pudră de carob conține aproximativ 17 calorii, dintre care 15 sunt date de carbohidrați, iar restul de proteine. Carobul nu conține grăsimi saturate și nici colesterol, în schimb conține vitamine și minerale importante: riboflavină, niacină, vitamina B6, calciu, potasiu și cupru, fier, magneziu și fosfor. Carobul are un indice glicemic foarte mic, lucru care îl face recomandat inclusiv în dietele de slăbire și nu conține nici lactoze și nici gluten.

Conținutul bogat în fibre al carobului

Carobul este recomandat în orice dietă, întrucât conțien fibre atât de sănătoase pentru organism. Cu ajutorul acestora, mai ales a celor insolubile, se reglează atât glicemia, cât și nivelul colesterolului din sânge, iar astfel asigurați protecția organismului în fața bolilor cardiovasculare.

Conținutul de antioxidanți al carobului

Carobul conține o doză incredibilă de antioxidanți puternici, mai ales cei precum lignina și polifenolii, prin intermediul cărora organismul luptă împotriva creșterii nivelului de colesterol.

Carobul, îndulcitor natural

Pudra de carob reprezintă o foarte bună variantă de îndulcire naturală, mult mai sănătoasă decât zahărul. Datorită fibrelor din compoziție carobul vă ajută să vă reglați zahărul din sânge, ceea ce îl face potrivit inclusiv pentru dieta persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Carobul are conținut redus de grăsimi

Carobul nu conține grăsimi saturate, motiv pentru care nu doar că nu ridică nivelul colesterolului, dar chiar, prin conținutul de fibre, ajută la reglarea acestuia.

Carobul este bogat în calciu

Pudra de carob are un conținut ridicat de calciu, de aceea ea este permisă și chiar recomandată în alimentația copiilor, chiar și a bebelușilor care au depășit vârsta de 6 luni. Totuși, și adulții sau persoanele mai în vârstă ar trebui s-o includă în alimentație în mod obișnuit, pentru că, datorită calciului din compoziție, poate să ajute în mod substanțial la scăderea riscului de osteoporoză.

Carobul, sursă importantă de vitamine și minerale

Carobul are multe vitamine din complexul B, care îți influențează benefic sănătatea. De asemenea, carobul este și o sursă importantă de minerale care te susțin în lupta împotriva unor agenți patogeni. Cel mai interesant aspect este conținutul de calciu, dar cel de fier, potasiu, cupru, mangan sau selenium. Calciul conținut de pudra de carob se păstrează în corp, în timp ce pudra de cacao este puternic eliminatoare de calciu din organism.

Carobul, recomandat pentru intoleranța la gluten

Persoanele care suferă de intoleranță la gluten pot integra pudra de carob în preparatele lor culinare fără nicio grijă, întrucât acest aliment nu are în compoziție gluten.

Carobul, un aliment alcalin

Carobul este un aliment alcalin, aceasta fiind o mare calitate, întrucât nu stimulează aciditatea gastrică, spre deosebire de multe alte alimente dulci. Așadar, le puteți consuma fără să vă temeți că va apărea acea senzație de arsură pe gât. Nu același lucru se întâmplă în cazul consumului de caco, care are în mod natural o aciditate mare (corectată prin prelucrarea intensă) și stimulează producția gastric acidă.

Conținutul de acid galic din carob și beneficiile sale

Taninii din păstăile de carob conțin acid galic, un antioxidant cu rol antiseptic, antiviral, antibacterian și antialergic.

Beneficiile carobului asupra sistemului digestiv

Pentru sistemul digestiv carobul este valoros din multiple puncte de vedere: conține fibre, ceea ce ajută digestia; conține pectine care se opun refluxului gastro-esofagian; conține tanini, acid galic și pectine care opresc dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (cum ar fi E. coli) și stimuleaza peristaltismul (n.r. mișcare de contracție a mușchiului stomacului și intestinului).

Beneficiile carobului asupra sistemului circulator

Datorită conținutului de magneziu și fier, carobul este foarte bun pentru sistemul circulator, iar efectele se vor vedea în multiple zone: veți avea mai multă energie, vă veți mișca mai ușor, iar inima va rămâne sănătoasă.

Carobul, un anti-viral eficient

Pudra de carob are proprietăți terapeutice uimitoare. Datorită efectului antiviral, o cură cu carob este indicată mai ales la începutul toamnei, atunci când, din cauza răcirii vremii, apare pericolul dezvoltării unor afecțiuni specifice sezonului rece.

Rețete cu carob

Majoritatea rețetelor cu carob sunt de deserturi, datorită gustului dulce natural al acestui fruct.

Carobul se potrivește și în combinație cu cerealele de dimineață, dând o consistență plăcută și un gust dulceag care va fi pe placul tuturor copiilor.

Smoothie-uri cu iaurt și pudră de carob

Pudra de carob se potrivește de minune în smoothie-uri cu iaurt sau cu lapte vegetal, rezultând o spumă cu aromă de ciocolată sau o cremă care poate fi consumată pe post de mic dejun sau gustare.

Budinca de carob

Dacă vrei să obții o budincă absolut delicioasă de carob, combină pudră de carob și lapte de migdale/soia cu perle de tapioca sau cu griș. O poți orna cu fructele preferate și servi pe post de desert sau gustare.

Prăjituri cu carob

Carobul poate ține loc de cacao ți o face cu succes, absolut întotdeauna. Orice prăjitura ați face, inclusiv celebra prăjitură „Negresa”, dacă rețeta presuspune cacao, puteți să folosiți pudra de carob și să micșorați cantitatea de zahăr, pentru că roșcovele au gustul acela dulce natural.

Lapte cu carob

O cană de lapte cu pudră de carob e ca și cum ați bea o cană de cacao cu lapte, însă mult mai sănătoasă. În plus, nu e nevoie de zahăr, deoarece pudra de carob e dulce.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net