Cât de periculos este, de fapt, deochiul. Un preot explică fenomenul: „Acțiunea Diavolului”

Un preot dezvăluie adevărul despre deochi. Află cine sunt oamenii predispuși la deochi și cum poți scăpa de el cât mai repede!

deochi jpeg

Deochiul este una dintre cele mai vechi superstiții din tradiția noastră. Într-adevăr, credința în deochi a fost consemnată în multe tradiții de-a lungul istoriei și de multe ori a apărut această ideea chiar și în Vechiul sau Noul Testament. „Nu mânca pâinea celui ce se uită cu ochi răi şi nu pofti bucatele lui”, spunea înţeleptul rege Solomon (Pildele lui Solomon, 23:6). În același timp Sfântul Vasile cel Mare spune: „Deochiul este o acțiune a diavolului săvârșită de oamenii pizmași.” 

În unele zone precum Turcia sau culturile arabe, oamenii cred în deochi și consideră că nu doar oamenii pot fi afectați ci chiar și culturile. Deochiul poate fi descris că un atac energetic și se consideră de multe ori că este făcut de oamenii care sunt invidioși, au un gând rău asupra noastră sau pur și simplu ne privesc admirativ.

Simptomele deochiului

Etnologul Gh.F.Ciauşanu scria în lucrarea sa - Superstiţiile poporului român - despre cum îți dai seama că ești deochiat: „Simptomele deochiului sunt: somn zbuciumat sau insomnie, dureri de cap, dureri de inimă, greaţă. Se pot deochia nu numia oamenii, ci şi vitele, care încep să tânjească. Păsările deocheate se ciupesc una pe alta., stupii se pustiiesc de albine, pomii se usucă, laptele nu mai dă unt”.

Dar cine sunt persoanele care ne pot deochia cu ușurință? Ei bine preotul Calistrat Chifan ne oferă explicația:

Se spune din credința populară, ceea ce vă spun acum nu este dogmă, că deochiul poate fi făcut de persoane care au fost întoarse de la sân. De exemplu, eu am un copil și vreau să îl înțarc și 3-4 zile nu îi mai dau să sugă și după mă îndoiesc de tristețea lui, că copiii fac anumite figuri când îi înțarci atunci și îi dai din nou să sugă, se spune că acela are ochi de deochi. Adică el poate fi deochiat

Cum scăpăm de deochi

Preotul recunoaște că deși nu crede în deochi, acestuia i s-a întâmplat să fie afectat chiar în timpul spovedaniei credincioșilor.

Mi s-a întâmplat la rând acolo cu tot felul de oameni pe care îi spovedesc câteodată să casc într-un mod diabolic de se rup fălcile sau chiar și la moliftele Sfântului Vasile când mai citeam câteodată rugăciunea, dar nu așa...ci de parcă nu ai fi dormit de un an de zile, zici să se rupeau fălcile din încheieturi. Și atunci, în momentul respectiv se spune de 7 ori Tatăl nostru, se ia o gură de aghiasmă, indiferent dacă ai mâncat, dacă nu ai mâncat, aghiasma este ajutătoare nu este nimicitoare sau spui Șapte Împărate Ceresc

În acel moment putem observa cum senzația de căscat și de lăcrimare a ochilor dispare ăn scurt timp. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net