Care sunt semnele clinice ale deochiului? Ce spune știința despre acest mister care ne stoarce de vlagă

Ultima actualizare:

    Te doare până și gândul din cap? Un lucru este cert: deochiul nu trece cu o pastilăfoto: Shutterstock
Te doare până și gândul din cap? Un lucru este cert: deochiul nu trece cu o pastilăfoto: Shutterstock

Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au ferit de ”căutătura urâtă”, de farmece, blesteme sau de energiile negative dezlănțuite asupra lor ca un dușman invizibil. O echipă de cercetători americani au analizat mai multe atestări sitorice, au contactat folcloriști de talie mondială pentru a descoperi care sunt simptomele deochiului, cum ne putem feri de el și cum ne lecuim atunci când ne-a lovit.

Care sunt semnele clinice ale deochiului? Cum se manifestă deochiul și care îi sunt simptomele specifice? La aceste întrebări încearcă să răspundă cercetătorii de la ”Live Science”. ”Privirea rea” este declanșatorul unui cumul de reacții negative asupra victimei, susține antropologul și etnologul Alan Dundes. Principala cauză a acestei ”căutături dușmănoase” poate fi invidia. Astfel se explică de ce victima este de obicei o ”persoană norocoasă, sănătoasă, frumoasă, optimistă, jovială, bucuroasă care practic atrage ca un magnet energiile negative din partea unei persoane care își dorește să aibă parte de aceleași lucruri”.

Ce spune istoria cu privire la deochi și care sunt primele semne?

Copiii sunt principalele victime ale deochiului pentru că atrag invidia persoanelor în vârstă, care ”și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul”. Pe locul secund se află, în mod surprinzător, animalele de companie sau necuvântătoarele din gospodărie. Primele semne de deochi atestate inclusiv în Biblie și Coran, sunt lipsa poftei de mâncare, tendința de a căsca în continuu, sughiț, stare de vomă și chiar febră. Dacă victima este o vacă, aceasta nu mai dă lapte sau i se strică laptele. Dacă este vorba de o plantă, aceasta se usucă din senin (n.r. o echipă de cercetători japonezi a testat în laborator efectele deochiului asupra plantelor încă din anul 1999).

Rugăciunile, amuletele și cărțile sfinte alungă răul

Credința în deochi este una extrem de răspândită, dar nu este universală. În 1976, folcloristul John Roberts a observat că doar 36% din culturile tradiționale cred în existența și manifestările deochiului. Inițial s-a crezut că este vorba de ”un stil de gândire mistic ce are la bază farmecele sau legăturile magice de tip ezoteric sau obscur”. În secolul XV, cronicarii din vestul Europei menționau deochiul ca una dintre principalele cauze ale deceselor. Leacurile împotriva deochiului variază de la cultură la cultură: rugăciunea ”Tatăl nostru”, stropirea cu apă sfințită, citirea unor paragrafe din Biblie sau Coran sau realizarea unor incantații și procesiuni specifice (n.r. la amerindieni sau aborigeni). În anumite culturi, cum ar fi cele din nordul Europei au fost create amulete care îi protejează pe purtători de efectele deochiului. Deși analizele medicale de sânge nu au confirmat prezența unei infecții sau a unei boli anume în organism, în 2015, o echipă de cercetători americani a descoperit la computerul tomograf o activitate ciudată a creierului unei persoane lovite de deochi. După ”alungarea deochiului” activitatea neurocerebrală a revenit la normal.

Citește și:

Cu deochiul nu-i de glumă! Așa scapi de el!

Care sunt leacurile pentru deochi

Iată simptomele deochiului și în ce părți ale corpului este resimțit

Cercetătorii de la ”Live Science” au trecut în revistă principalele simptome indicate de persoanele care au acuzat că au fost afectate de deochi. Iată principalele simptome:

  • Dureri de cap ce se mută dintr-o parte a craniului în cealaltă
  • Paloare pronunțată pe chip
  • Transpirație excesivă și senzație de urinare permanentă
  • Poftă de mâncare scăzută
  • Vertij, senzație de căldură și frisoane pe șira spinării
  • Palpitații
  • Durere în zona șalelor și în spatele umerilor
  • Tristețe și anxietate
  • Insomnie
  • Reacții amplificate la stimuli obișnuiți, atacuri de panică
  • Gaze intestinale, sughiț și căscat excesiv
  • Sociofobie și autoînsingurare
  • Apatie și lene
  • Probleme de sănătate fără o cauză medicală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net