Experimentul banal care a dezvăluit cât de supuși suntem! De ce ne facem rău fără motiv

Ultima actualizare:

Un experiment șocant a dezvăluit câtă răutate și obediență există în multe dintre persoane. Studiul a arătat cât de supus este omul și cât de ușor acceptă ordinele, chiar dacă acestea pot provoca durere unei alte ființe.

Cât de supus este omul! Experimentul șocant care a dezvăluit câtă răutate poate provoca omul de rând
Cât de supus este omul! Experimentul șocant care a dezvăluit câtă răutate poate provoca omul de rând

Experimentul Milgram a fost un studiu important în psihologie, care a avut loc în anii 1960, cu scopul de a examina gradul de supunere al oamenilor față de autoritate. Studiul a fost condus de Stanley Milgram, profesor de psihologie la Universitatea Yale.C

Experimentul a constat în recrutarea de participanți voluntari, care erau informați că studiul se concentrează pe relația dintre pedagogie și învățare. Scena era simplă și era compusă din doi participanți care jucau rolul profesor și elev. Cei doi se aflau în camere diferite, dar „profesorul” putea să audă dacă „elevul” face vreun zgomot.

Cum s-a desfășurat studiul care a aratat cât de supus este omul de rând

Profesorul era responsabil să administreze un test de memorie elevului și să-i ofere un șoc electric atunci când acesta a greșea un răspuns. Nivelul descărcării electrice a fost crescut treptat de fiecare dată când elevul nu nimerea răspunsul, de la 15 volți până la 450 volți.

În realitate, elevul nu simțea nimic, totul fiind regizat. Singurul care nu știa acest lucru era cel care juca rolul profesorului în acest experiment.

În ciuda faptului că unii participanți erau îngrijorați sau nemulțumiți, majoritatea profesorilor au continuat să administreze acele șocuri electrice, chiar și atunci când nivelul atinge 450 de volți, care era marcat ca fiind „periculos, evitați contactul".

În unele cazuri, participanții i-au întrebat pe cei care supravegheau experimentul dacă trebuie să continue. Când au primit instrucțiuni clare să facă acest lucru, majoritatea dintre ei s-au supus, deși „elevul” din cealaltă cameră se plângea de durere.

Experimentul Milgram: Majoritatea oamenilor sunt dispuși să urmeze ordinele „orbește”

Rezultatele experimentului au fost alarmante și au arătat că majoritatea oamenilor sunt dispuși să urmeze ordinele autorității, chiar și atunci când acestea pot fi considerate inumane sau dăunătoare.

Experimentul Milgram a fost criticat pentru metodele sale și pentru etica sa, dar a fost, totuși, un studiu important care a arătat impactul puternic al autorității și obedienței asupra comportamentului uman.

Aceste descoperiri au fost aplicate în diverse domenii, cum ar fi psihologia socială, etica cercetării și dezvoltarea politicilor publice. De asemenea, experimentul a avut un impact semnificativ asupra modului în care societatea abordează autoritatea și controlul, oferind o perspectivă mai amplă asupra impactului lor asupra individului și asupra societății în ansamblu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net