Studiul care schimbă totul! Cât de bine protejează infecția cu COVID în comparație cu un vaccin
Potrivit unui studiu publicat, recent, în revista The Lancet, infecția cu Covid-19 protejează la fel de bine ca și vaccinul. Acesta este unul dintre cele mai mari studii de până acum pe acest subiect controversat. Aceste rezultate ridică speranțe că viitoarele valuri de Covid vor duce la niveluri scăzute de spitalizări, scrie mariustuca.ro.
Vaccin vs infecție
O nouă descoperire în cercetarea coronavirusului: suntem la fel de bine protejați împotriva Covid de o infecție anterioară ca atunci când am fost vaccinați, potrivit unuia dintre cele mai mari studii pe acest subiect crucial pentru gestionarea epidemiei, făcut public joi, 16 februarie.
„Chiar dacă o infecție oferă o protecție care scade în timp, nivelul acesteia (...) pare la fel de durabil, chiar mai mult decât cel conferit de vaccinare” , conchide această lucrare publicată în The Lancet.
Această comparație se bazează pe vaccinurile cu ARN mesager de la Pfizer BioNTech și Moderna, care sunt printre cele mai eficiente împotriva Covid-19 și sunt vârfurile de lance ale campaniilor de vaccinare din multe țări occidentale.
Lucrarea publicată în The Lancet este la o scară fără precedent: reunește aproximativ șaizeci de studii preexistente, cu o urmărire de câțiva ani care ține cont în special de apariția la sfârșitul anului 2021 a variantei Omicron.
Imunitate „hibridă”
Aceste rezultate nu înseamnă că este indiferent să fii vaccinat sau să fii infectat pentru a dobândi o primă imunitate. Este, într-adevăr, mult mai riscant să te îmbolnăvești, mai ales printre cei mai în vârstă. Cu toate acestea, acest studiu oferă o imagine mai exactă a ceea ce se poate aștepta la populație de la dezvoltarea imunității „hibride”, întrucât tot mai mulți indivizi au fost atât vaccinați, cât și bolnavi cel puțin o dată.
„Pe termen lung, majoritatea infecțiilor vor lovi persoanele care sunt bine protejate împotriva formelor severe, în urma unei infecții anterioare, a unei vaccinări sau a ambelor”, au subliniat cercetătorii, neimplicați în studiu, într-un comentariu publicat de The Lancet . Prin urmare, aceste rezultate ridică speranțe că viitoarele valuri de Covid-19 vor duce la niveluri scăzute de spitalizări, concluzionează ei.