Câți bani trebuie să ai în cont pentru a putea fi considerat „bogat”
Percepția asupra bogăției diferă de la o persoană la alta. Când oamenii se gândesc la statutul de „bogat”, tind să își imagineze sume exorbitante de bani și un stil de viață extravagant. În mod surprinzător, pragul pentru a fi considerat „bogat” este mai accesibil decât ne-am așteptat.

Ce se înțelege prin statutul de „bogat” depinde de context, locație, stil de viață și așteptări. Băncile clasifică persoanele bogate în funcție de valoarea activelor lor și de nevoile financiare specifice. În țările dezvoltate, bogăția înseamnă să ai o valoare netă (proprietăți, economii și investiții) de cel puțin 1 milion de dolari/ 1 milion de euro, ceea ce califică o persoană drept „milionar”.
Câți bani trebuie să ai în cont pentru ca banca să te considere „bogat”
În alte țări, acest prag poate fi mult mai mic. În România, de exemplu, un venit constant de cel puțin 10.000-15.000 de euro pe lună sau o avere netă de cel puțin 500.000 de euro ar plasa o persoană în categoria „bogaților” în conformitate cu standardele locale. Deși pentru mulți oameni ideea de a avea 100.000 de euro în cont pare un vis îndepărtat, acest prag este, de fapt, mult mai accesibil decât cel al milionului de euro.
Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), băncile își clasifică clienții în trei categorii principale:
- „Affluents” / Clasa mijlocie superioară: Persoane cu o avere lichidă între 100.000 și 1 milion de euro.
- „High-Net-Worth-Individuals” /Persoane bogate : Clienți care depășesc pragul de 1 milion de euro
- „Ultra-High-Net-Worth-Individuals” (UHNWI): Cei care dețin o avere de peste 30 de milioane de euro.
O persoană este considerată bogată dacă are suficienți bani sau active pentru a trăi fără a fi nevoită să muncească activ și dacă veniturile sale din investiții (dividende, chirii, dobânzi etc.) îi acoperă toate cheltuielile. Unii oameni se consideră bogați dacă nu au milioane în conturi, dar pot trăi fără griji financiare. Alții pot avea milioane, dar nu se simt „bogați” din cauza comparațiilor cu alții și a cheltuielilor lor, relatează gândul.ro.