Câți oameni mor din cauza scrisului indescifrabil al medicilor. Mai multe state cer imperativ să nu mai scrie de mână

Cu toții știm că oamenii care au cel mai indescifrabil scris din lume sunt medicii. Scrisul lor de mână este atât de greu de înțeles, încât consecințele aceestuia pot fi dintre cele mai grave. În mai multe state din lume, autoritățile fac presiuni ca medicii să nu mai scrie de mână, după ce mii de oameni au murit pentru că rețetele prescrise de medici nu au fost corect înțelese, iar tratamentul nu a fost cel recomandat.

Peste 7000 de decese în SUA din cauza scrsiului urât al medicilor

Rețetele scrise indescifrabil de medici ucid oameni. Sursă foto: New York Times
Rețetele scrise indescifrabil de medici ucid oameni. Sursă foto: New York Times

Studiile arată că, în Statele Unite ale Americii, peste 7000 de pacienți mor din cauza că rețele lor sunt scrise urât și tratamentul este interpretat greșit.

De altfel, în multe state din lume, autoritățile fac presiuni asupra medicilor pentru a renunța la scrisul de mână în detrimentul celui electronic. Renuntarea la aceasta metoda “învechită” poate fi o soluție, dar asta ar însemna ca doctorul să piardă mai mult timp cu fiecare pacient.

În Berna s-a realizat un studiu cu privire la acest subiect. Astfel, s-a demonstrat ca în 52% din cazurile studiate scrisul era pur și simplu foarte urât, iar în alte 4% acesta fiind practic indescifrabil. Același studiu a demonstrat că, pe un eșantion de 200 de cazuri de deces, 25% au fost provocate de citirea incorectă a rețetelor prescrise de medici. În acest studiu au fost analizate rețetele prescrise pe parcursul unei luni în Elvetia.

Cu siguranță există și alți oameni care au un scris indescifrabil, care au alte meserii desigur, dar în cazul medicilor acest “detaliu” este unul foarte important și pentru care multe vieți depind de acesta.

Apelul unei farmaciste din Craiova

Pentru farmaciști este o adevărată corvoadă să descifreze rețetele scrise de mână de unii medici.

O farmacistă din Craiova a postat pe internet, la sfârșitul anului trecut, o fotografie cu o rețetă primită de o mamă de la un medic neonatolog. Scrisul indescifrabil a stârnit reacții dure din partea colegilor de breaslă, scrie ziarul Adevarul.

„Medici la datorie”: „Vă rugăm… puteți să ne descifrați această rețetă? Este recomandare de la neonatologie și nu este deloc o glumă, poate o subtilă rugăminte pentru un scris mai citeț“, a scris farmacista pe Facebook atașând fotografia cu rețeta indescifrabilă.

„Sunt farmacist. Rp postată ne-a “dovedit” pe mulți. Ce sanscrită… ce greaca veche… ce hieroglife… hop, pe românește. Știu că ați glumit in comment, dar chiar e o mare problemă pentru noi. Primul drum al pacientului e către farmacie și în situația dată, copil de un an, nu te joci cu <descifrarea misterelor>. Cazul nu este singular motiv pentru care am decis sa pun rp-ul pe grup. Și… ca un semnal pentru o comunicare scrisă (rețetă in cazul de față) citibilă… inteligibilă între medic, pacient, farmacist. La final e o parafă care până la urmă te definește ca medic“, a scris farmacista din Craiova.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net