Povestea celei mai iubite prăjituri din lume și beneficiile surprinzătoare pe care le are pentru sănătate

Ultima actualizare:

Turta dulce este desertul simbol al celei mai frumoase perioade de peste an. De Crăciun magazinele sunt pline cu prăjitura care capătă diverse forme, iar căsuțele de turtă dulce sunt nelipsite de la târgurile de Crăciun din toată lumea. Mai nou, turta dulce este folosită și la prepararea cocktailurilor. Povestea desertului a început în urmă cu mii de ani în Grecia Antică, iar forma finală a fost dată de Germania în seculul al XVII-lea. Puțini știu că prăjitura condimentată are beneficii surprinzătoare pentru sănătate, scrie Medical Xpress.

Turta dulce de casa cu miere jpeg

Cu origini în Grecia Antică, definită de basmul Hansel și Gretel

Se crede că turta dulce își are originea în anul 2400 î.HR., în Grecia Antică și, în mod surprinzător, la momentul acela nu conținea deloc ghimbir, un ingredinet nelipsit în desertul din zilele noastre.

În urmă cu mii de ani, turta dulce era o prăjitură cu miere.

Versiunea de tură dulce pe care o cunoaștem azi a început să prindă contur abia în secolul al XI-lea, când cruciații s-au întors din călătoriile lor în Orientul Mijlociu.

Ghimbirul a fost cultivat pentru prima dată în China Antică unde era folosit în mod obișnuit ca tratament medical.

Acest lucru i-a determinat pe bucătarii nobilimii din Europa să înceapă să experimenteze ghimbirul în bucătăriile lor. Pe măsură ce ghimbirul și alte condimente au devenit mai accesibile, la mijlocul anilor 1600, turta dulce a prins contur.

Termenul original „turtă dulce” se referea la ghimbir conservat, care a fost dezvoltat într-o cofetărie făcută cu miere și condimente. Mai târziu, termenul a fost folosit pentru a se referi la cofetăria franceză pain d'epices (pâine condimentată) și la germanul Lebkuchen sau Pfefferkuchen (pâine cu piper sau prăjitură cu ardei).

Dar casa de turtă dulce, care este acum un element de bază al tradițiilor moderne de Crăciun, se crede că a fost inventată în Germania secolului al XVIII-lea, datorită basmului Hansel și Gretel al fraților Grimm. Practica sa răspândit apoi în Anglia la un moment dat în secolul al XIX-lea.

Turta dulce în lume

Reginei Elisabeta I este creditată cu crearea primilor bărbați de turtă dulce. Ar încânta demnitarii în vizită cu figuri de turtă dulce coapte după asemănarea lor.

În ciuda originilor sale străvechi, în perioada sărbătorilor turta dulce rămâne o tradiție celebrată în multe părți ale lumii.

În Suedia, proiectarea și construirea de case de turtă dulce este tradițională în timpul sezonului de Crăciun și simbolizează spiritele sărbătorilor, legăturile de familie și moștenirea suedeză.

Iar Bergen, în Norvegia, are cel mai mare oraș de turtă dulce din lume. În fiecare an, din 1991, autoritățile locale și mii de voluntari ajută la realizarea „pepperkakebyen” (orașul de turtă dulce).

Oraşul Bergen din Norvegia găzduieşte cel mai mare orăşel de turtă dulce din lume jpeg

Polonia este, de asemenea, faimoasă pentru prăjiturile sale din turtă dulce - atât de faimoase încât au chiar și un muzeu de turtă dulce. Acești biscuiți vin în diverse forme și soiuri și sunt o tradiție în orașul Torun încă din secolul al XIV-lea.

Mai multe orașe și sate din Marea Britanie sunt asociate cu turta dulce, inclusiv Gasmere, Whitby, Preston și Ormskirk.

Turta dulce a fost incredibil de populară în nordul Angliei. Se spune că regele Eduard al VII-lea avea stația de tren regal la Ormskirk de unde se aproviziona cu turtă dulce în drum spre Balmoral.

Turta dulce și beneficiile ei asupra sănătății

Turta dulce poate fi considerată un răsfăț îngăduitor dacă luați în considerare doar conținutul de calorii. Dar este Crăciunul și să te răsfăț cu una sau două prăjituri poate fi o parte distractivă, dar și sănătoasă a vieții, mai ales când acest biscuit clasic include mulți nutrienți care aduc beneficii sănătății.

Fiecare loc din lume poate avea propria sa rețetă, însă la condimentele care dă gustul specific turtei dulci nu renunță nimeni. Ingredientul cheie este ghimbirul.

Ghimbirul are o istorie lungă de utilizare în diferite forme de medicină tradițională și alternativă. Cercetările arată că poate ajuta la digestie, poate reduce greața și poate ajuta la combaterea răcelii comune și a gripei.

De asemenea, se crede că ghimbirul poate sprijini gestionarea greutății, poate ajuta la gestionarea artritei și poate, de asemenea, atenua simptomele menstruale.

Melasa este un alt ingredient care se găsește uneori în turta dulce. Se face prin rafinarea sucului de trestie de zahăr sau de sfeclă de zahăr. Melasa este în mod natural bogată în antioxidanti, fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor și vitamina B6. Toate aceste vitamine și minerale importante pot ajuta la ameliorarea constipației, la tratarea anemiei și la sprijinirea sănătății oaselor și părului.

Scorțișoara, un alt ingredient cheie al turtei dulce, deosebit de versatil, cu beneficii semnificative pentru sănătate. Are proprietăți antimicrobiene și este, de asemenea, bogat în antioxidanți - molecule naturale care pot ajuta la protejarea împotriva bolilor precum diabetul de tip 2. Scorțișoara poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și poate fi un ingredient util anti-îmbătrânire pentru piele.

Cercetările au arătat, de asemenea, că poate îmbunătăți igiena dentară, poate reduce colesterolul și poate scădea tensiunea arterială.

În mod similar, nucșoara - un alt ingredient comun în turta dulce - este asociată cu reducerea inflamației și poate aduce beneficii sănătății inimii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net