Ce cadou de nuntă a primit Zoia Ceaușescu de la părinții ei. A fost comandat special pentru ea

Unica fiică a cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, Zoia, a fost căsătorită cu Mircea Oprean, inginer din Sibiu şi cadru universitar la Politehnică. Pentru căsătoria singurei fiice pe care o aveau, părinții ei i-au oferit un cadou de nuntă inedit: o mașină Renault Fuego GTS, comandată special pentru Zoia Ceauşescu, în 1983.

Ce a primit cadou de nuntă de la părinți Zoia Ceaușescu / foto: arhiva Click!
Ce a primit cadou de nuntă de la părinți Zoia Ceaușescu / foto: arhiva Click!

Maşina a fost comandată special pentru Zoia Ceauşescu, în 1983, la Uzinele Renault din Franţa și a costat, la acea vreme, peste 57.000 de franci. Serviciul specializat al Securităţii s-a acupat de procurarea Renaultului Fuego GTS. Exemplarul a fost înmatriculat cu numărul 1-B-234 și a circulat numai în România, fiind folosit ca mașină de uz personal de către Zoia Ceaușescu și Mircea Oprean, soțul său, înregistrând un kilometraj de numai 52.000 de km.

Mașina are caroserie coupe, capacitate cilindrică - 1647 cm3, putere 71 kW, carburant - benzină, are transmisie mecanică, închidere centralizată şi geamuri cu acţionare electrică. După evenimentele ce au avut loc în 1989, automobilul a fost pus sub sechestru de către Procuratura generală, împreună cu alte bunuri personale ale familiei Oprean.

Maşina a fost comandată special pentru Zoia Ceauşescu

Timp de 7 ani, automobilul a rămas în stocarea Procuraturii, în condiții nu tocmai bune, fiind restituită proprietarilor după încetarea urmăririi penale. Zoia, singura fiică a cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, s-a stins din viață la 20 noiembrie 2006, în urma unui cancer pulmonar, iar după decesul acesteia, profesorul Mircea Oprean a fost cel care a întreținut mașina.

Asta până în anul 2022, când a fost scoasă la o licitație internațională de către Artmark și a fost vândută pentru o sumă de aproape 25.000 de Euro, de 50 de ori suma de pornire. La Retro Parada Primăverii 2024 din București, Renault Fuego GTS cu numărul 1B 234 a fost prezentat în premieră după un proces de restaurare important, început în toamna anului 2023, potrivit historia.ro.

După Revoluţie, Zoia şi Mircea Oprean au fost evacuaţi din vila în care locuiau. A urmat o perioadă în care cei doi au fost nevoiţi să stea la prieteni sau pe la rude. Fiica dictatorilor comuniști Nicolae și Elena Ceaușescu a murit pe 20 noiembrie 2006, din cauza unui cancer pulmonar, avându-l alături pe soțul ei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coldea cu ducka jpg
image
image
image
image
image
image
bebelus bona imagini jpg
Sandra Hemme jpg
rosii pexels jpg
patiserie produse adobestock jpg
grecia jpeg
china femei par jpg
preferinte culinare zelenski jpg
575302124023416139984130915188503265381205646 ploi canicula foot pexels com realitatea net jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net