Ce este un ciclon polar și cum va fi afectată România de acest fenomen meteo

Ciclonul polar a intrat în România în seara de vineri, 17 noiembrie. Acest fenomen meteo este o masă de aer extrem de rece, care se rotește în jurul unui centru puternic de presiune atmosferică scăzută, situată în general deasupra fiecărei regiuni polare a Pământului.

image

Cum se manifestă ciclonul polar, ca fenomen meteo?

Ciclonul polar e un fenomen însoțit de ploi torențiale și de descărcări electrice și care se manifesta asemenea unei rafale de vânt circulare, ce se deplasează în spirale, în sensul invers acelor de ceasornic. 

 Forța ciclonului polar variază în funcție de sezon, dar în timpul sezonului de iarnă este cea mai puternică, când contrastul de temperatură dintre pol și Ecuador este cel mai mare. Poate slăbi sau dispărea complet în lunile mai calde ale anului.

Peste emisfera nordică în sezonul de iarnă, curentul din frontul polar este situat deasupra latitudinilor mijlocii, cu viteze ale vântului variind între 193 și 402 km pe oră. Dacă circulația acestui curent este puternică, ciclonul polar își menține o formă aproximativ circulară cu un centru foarte aproape de Polul Nord.

Care sunt daunele pe care le poate genera un ciclon polar?

Perturbațiile din ciclonul polar pot face ca o parte a aerului arctic să se deplaseze mii de kilometri spre sud, ceea ce generează „focare de aer rece” sau „valuri de frig” ample care scad temperatura aerului la niveluri periculoase peste zonele populate din Eurasia sau America de Nord. Spre exemplu, un val de frig care a lovit Europa în martie 2013 a făcut ca temperaturile să scadă cu peste 10 °C sub medie în anumite părți din Germania, Rusia și Europa de Est. Aceste valuri de frig duc adesea la pierderi de recolte și de animale și chiar decese umane.

Cum se va manifesta în România ciclonul polar?

În noaptea de 17 noiembrie, în România, a intrat un ciclon polar care va aduce precipitații, sub formă de lapoviță și ninsoare. Valorile termice vor scădea considerabil, iar vremea va continua să se răcească în zilele ce vor urma și va ploua în cea mai mare parte a țării. 

În regiunile montane și în cele din nordul Moldovei va ninge. Precipitațiile se vor extinde, iar în vestul țării vor depăși 30 de l/mp.

Ninsorile vor domina în nordul țării, unde se va depune un strat de zăpadă și în regiunile joase. Se vor înregistra intensificări ale vântului în vestul, sudul și estul țării, unde rafalele vor atinge 40 - 50 km/h, și pe alocuri vor ajunge la 60 - 70 km/h.

Vremea va fi mai rece ca de obicei pentru această perioadă și în nordul și nord-estul țării, unde valorile termice vor coborî până la 4 grade noaptea.

cub camelia șucu (1) png
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
cub lia bugnar theo rose png
cub ioana nastase png
Horoscop zilnic 31 mai 2022 jpg
Kirstie Alley jpg
ispite masculine insula iubirii sezonul 6 jpg
cub emma corrin png
image
image
adevarul.ro
image
image
image
image
femeie vaccin jpg
calendar ortodox 2021 7 decembrie sf filofteia de la arges icoana de sorin vintzeanu jpeg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
index jpg
mititelu jr 3 jpg
cap Charles III   GettyImages 1243368615 jpg