Am intrat în cămările vedetelor! Ce borcane țin ascunse Ruxandra Pitulice, Horia Brenciu și Raluca Podea
Nici bine nu a trecut sezonul mustului şi al vinului că a venit vremea murăturilor! Avem şi multe vedete pricepute în bucătărie, aşa că le-am descusut pe îndelete ca să aflăm ce bunătăţi au pregătit pentru la iarnă. Unele ne-au dezvăluit şi reţetele lor secrete.
Artista de muzică populară, Ruxandra Pitulice (41 de ani), este o împătimită a gătitului şi a pusului murăturilor, dar şi a compoturilor. Mai ales de când interpreta şi soţul ei şi-au luat casă la ţară şi au grădină proprie, se bucură din plin de produsele plantate de ei, legume, fructe şi tot ce au nevoie în alimentaţie.
„Am făcut câteva butoaie cu murături, nu am avut încă timp să le aranjez, avem şi evenimente în perioada asta. În butoaie am pus murături asortate (conopidă, gogonele, varză roşie, morcovi, ţelină, sfeclă roşie şi câţiva ardei iuţi.
La borcane am pus dulceaţă de căpşuni, vişine, prune, gutui, smochine. Am făcut şi compoturi de vişine, prune, gutui.
Am mai făcut zacuscă, zacuscă de peşte, stufat (la borcan), tocană de legume, zacuscă de vinete cu gogoşar, gogoşari în sos de bulion şi muştar. Roşii cu ardei pentru ciorbă, vişinată, gutuiată…”, a povestit pentru Click! Ruxandra Pitulice, care are o producţie proprie de invidiat şi chiar foarte multe provizii pentru iarna grea care se anunţă!
Spre deosebire de Ruxandra Pitulice, Horia Brenciu (50 de ani) doar s-a lăudat pe internet cu murăturile sale, pentru că nu ştim exact dacă le-a pus chiar el sau doar şi-a ajutat soţia, pe Alice Dumitrescu.
Cert este că borcanele cu care s-a lăudat pe reţelele sociale arată senzaţional! „Legiunea murăturilor! Pe lângă celebrii castraveţi, am introdus şi câteva arme secrete: morcovi, conopidă şi varză roşie! Suntem pregătiţi pentru orice! Să vină iarna!”, a povestit Brenciu.
Pune murături doar de un an şi deja e expertă
Când o vezi atât de sexy, n-ai crede că este o gospodină desăvârşită! Raluca Podea (34 de ani) uimeşte însă când intră în bucătărie.
A făcut-o şi la case mai mari, precum Masterchef şi Chefi la cuţite, aşa că de ce nu ar face-o şi în propria bucătărie. Nu face doar cozonaci buni şi pufoşi, ci pune şi nişte murături colorate şi gustose, de te lingi la propriu pe degete!
„Am pus murături şi sunt cele mai bune! M-am apucat să pun murături de anul trecut, dintr-o joacă. Mai am vreo 2-3 borcane de atunci şi sunt intacte, nu s-au stricat, sunt la fel de bune.
Castraveţii îi fac separat, pun pe fundul borcanului boabe de muştar, piper, ceapă, după care pun castraveţii, 5 linguri de oţet, o linguriţă de sare şi o linguriţă jumătate sau două de zahăr, apoi umplu borcanele cu apă şi le fierb la bain marie, timp de 30 de minute, de când apa începe să fiarbă, apoi le las acolo să se răcească până a doua zi, după care le pun în cămară. Iar la murăturile umplute cu varză, pun foi de dafin şi usturoi.
La borcanele astea mari se face o soluţie din 3 litri de apă, se pune un litru de oţet, un litru de zahăr, pentru că mie îmi place să iasă mai dulce, foi de dafin, piper, ienibahar, boabe de muştar, mărar. Poţi pune ce fel de condimente vrei tu! Eu mai pun şi ţelină şi păstârnac. Îmi place aşa, dă o altă aromă!
Mai pun şi hrean, îmi place mult cum ies murăturile cu el! Ies mai înţepătoare un pic. Le fierb pe foc, apoi pun apă clocotită în borcane şi cam atât, le depozitez în cămară. La castraveţi pun usturoi şi foi de dafin”, ne-a mărturisit Raluca Podea din reţetele ei de murături.
Artistul de muzică etno Ionică Moroşanu (35 de ani) pune şi el murături şi chiar le-a arătat telespectatorilor cât de priceput este. Invitat într-o emisiune de la Antena Stars, Ionică Moroşanu le-a demonstrat tuturor cum se face.
„Ne-am trezit devreme, am fost la piaţă, am cumpărat legume proaspete şi am pus murături pentru prietenii noştri dragi, Andrei Ştefănescu, Natalia Mateuţ şi Cătălin Cazacu, în cadrul matinalului de la Antena Stars”, s-a lăudat Ionică, acum câteva zile.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!