Ce înseamnă „empatie”, cuvântul pe care mulți îl folosesc într-un mod greșit. Care este adevărata sa semnificație, de fapt

Limba română e plină de cuvinte mai mult sau mai puțin cunoscute, care pot ascunde uneori curiozități interesante legate de originea lor, semnificație sau evoluție. Printre acestea se numără și cuvintele pe care mulți le folosesc greșit, cum ar fi, de exemplu, cuvântul „empatie”.

Ce înseamnă „empatie”, cuvântul pe care mulți îl folosesc într-un mod greșit / Foto: Freepik
Ce înseamnă „empatie”, cuvântul pe care mulți îl folosesc într-un mod greșit / Foto: Freepik

Potrivit Wikipedia, „empatia” poate fi definită ca abilitatea de a recunoaște, percepe și a simți direct emoțiile celorlalte persoane, cât și faptul că empatia e capacitatea de a te pune în pielea celuilalt sau „un fel de rezonanță emoțională”. Vag și incomplet. Ce semnifică, de fapt, cuvântul „empatie”?

Ce semnifică, de fapt, cuvântul „empatie”

În primul rând, persoanele cu abilități empatice pot recunoaște cu ușurință emoțiile celorlalți. Oricine poate „simți” sentimentele cuiva care plânge, dar puțini pot detecta când acea persoană suferă, mai ales când se ascunde în spatele unei măști și face tot posibilul să nu o arate. Cu alte cuvinte, persoanele empatice văd cu ușurință prin aceste măști.

Cu toate acestea, nu numai că recunosc în mod automat ceea ce simt persoanele din jurul lor, dar au și capacitatea de a-și imagina exact cum s-ar simți persoana respectivă, chiar dacă nu au trăit niciodată exact aceeași situație.

Empatia îi ajută, de asemenea, să citească limbajul corpului și să vadă sclipirea din ochii oamenilor. Datorită acestei abilități de a înțelege oamenii, persoanele empatice sunt, de obicei, înțelegătoare și pline de compasiune față de ceilalți.

Însă, empatia ne poate epuiza energia, ne poate epuiza starea psihică și putem simți că ne pierdem vitalitatea, în ciuda faptului că suntem alături de cealaltă persoană. Acest lucru se întâmplă pentru că îți asumi mai multe emoții și sentimente decât poți gestiona și te implici atât de profund în sentimentele celeilalte persoane, încât uiți să distingi că ești un suflet diferit. De aceea, este important să înveți cum să gestionezi empatia, astfel încât să nu-ți consume energia și vitalitatea psihică.

Cum recunoști un om empatic

Este cald și afectuos și nu este timid sau jenat să te vadă plângând și nu are o problemă cu a plânge el însuși. De asemenea, recunoaște rapid că are emoții puternice și greu de controlat și vă împărtășește unele dintre ele. Are încredere în tine și crede că poți depăși situațiile dificile prin care treci și îți reamintește punctele forte atunci când le-ai uitat.

Un alt lucru pe care empaticii îl fac de obicei este să încerce să înțeleagă ce înseamnă anumite lucruri pentru tine, chiar dacă gândul la ele îi face pe ei să suferi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net