Ce înseamnă expresia „Secretul lui Polichinelle” și unde își are originea

„Polichinelle” (în limba română, pronunţat şi scris Polişinel) este un personaj comic din teatrul de marionete francez, din secolul al XVI-lea. Era inspirat din tradiția italiană a Commediei dell’Arte și era o apariţie caraghioasă, cu cocoaşă în faţă şi în spate. Prin povestea sa, Polichinelle devine simbolul unei taine pe care cei naivi o consideră bine ascunsă, în timp ce realitatea este evidentă pentru toți.

Secretul lui Polichinelle: un mister cunoscut de toată lumea

 Expresia „secretul lui Polichinelle” evocă ideea unui secret pe care, în mod paradoxal, toată lumea îl cunoaște. Este o lecție ironică despre naivitate, arată deștepți.ro.

image

Personajul Polichinelle, cu o cocoașă dublă și trăsături ridicole, este cunoscut pentru acțiunile sale absurde și aventurile hilare.

Într-o poveste clasică, el săvârșește un delict, iar avocatul său îl avertizează asupra consecințelor.

Naiv și superstițios, Polichinelle rupe pagina din codul penal care conține articolul incriminator, convins că așa va scăpa de pedeapsă.

Această tentativă absurdă de a-și ascunde vina ajunge să fie cunoscută de toată lumea, iar „secretul” său devine un motiv de râs general.

Astfel, expresia „secretul lui Polichinelle” capătă sensul de „secret” aparent, care nu este decât o iluzie pentru cei care cred că ascund un adevăr evident.

Utilizarea expresiei în limbajul în zilele noastre

„Secretul lui Polichinelle” este folosit astăzi în situații sociale sau profesionale, pentru a descrie acele adevăruri evidente, dar nerecunoscute oficial.

De exemplu, într-o companie, o decizie managerială despre care toți angajații sunt conștienți, deși nu a fost formalizată, poate fi descrisă astfel.

În politica internațională, „secretul lui Polichinelle” face referire la acorduri tacite între state, cunoscute de opinia publică, dar evitate în mod formal în discursurile oficiale.

Această expresie subliniază ipocrizia unei tăinuiri doar de fațadă, menită să evite recunoașterea unui fapt evident.

Polichinelle reprezintă ipocrizia

Polichinelle este mai mult decât un simplu personaj comic. El reprezintă, de asemenea, ipocrizia, superficialitatea și naivitatea.

Numele său este folosit astăzi pentru a descrie o persoană considerată neserioasă, schimbătoare și de neîncredere, asemenea unui bufon.

De exemplu, se poate spune: „Această persoană este un Polichinelle – nimeni nu are încredere în ce spune, iar toate planurile sale sunt doar un secret al lui Polichinelle”.

Expresia a supraviețuit secolelor, păstrând vie lecția sa ironică despre falsul mister și superficialitatea cu care uneori oamenii își ascund intențiile evidente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
teodora jpeg
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
caine Foto Ilegis jpg
muncitori foto pixabay
masa craciun shutter jpg
amfora pixabay png
image
actualitate.net
image
actualitate.net