Ce înseamnă semnul de circulație „ou” portocaliu pe valuri care derutează șoferii

Un semn de circulație în fața căruia mulți șoferi fac ochii mari pentru că nu îl cunosc poate atrage o amendă usturătoare dacă nu este respectat. Chiar dacă nu este nou, puțini sunt cei care cunosc ce semnificație are acesta.

image

Poate unul dintre cele mai „bizare” semne de circulație din Codul Rutier este cel în care un simbol care se aseamănă cu un ou este pe valuri. Semnul există încă din anul 1988, dar creează derută printre șoferi. Semnele de circulație sunt extrem de utile deoarece indică clar și inconfundabil regulile în vigoare în anumite zone.

Reprezintă un sistem de ghidare și ne conduc în siguranță la destinație, chiar dacă în zilele noastre smartphonurile sau dispozitivele de navigație sunt cele mai uzitate. Totuși, semnele de circulație trebuie temeinic cunoscute de către conducătorii auto care circulă pe drumurile din România și nu numai.

Semnul „ou” portocaliu pe valuri

Forma ovală, colorată în portocaliu sau galben, nu este un ou. Este semnul care indică o cisternă. Așadar, este un simbol de pericol, destinat celor care conduc cisterne. Cele două linii ondulate indică apă.

Așadar, este un semn specific pentru cei care conduc anumite vehicule cu mărfuri ce pot polua apa. Practic, potrivit Codului Rutier, semnul de circulație reprezintă următoarea speță: „vehiculele cu mărfuri care poluează apa sunt interzise”.

Semnul se regăsește la numărul 269 și în catalogul indicatoarelor rutiere din Germania și semnalează în mod specific: Proprietarii de vehicule care transportă mai mult de 20 de litri de încărcătură care poluează apa au interdicție de a-și continua călătoria.

Substanțele periculoase pentru apă sunt de obicei:

acizi

substanțe alcaline

uleiuri minerale

halogeni

săruri de plumb

substanțe toxice

Așadar, semnul cu „ou” portocaliu pe valuri indică o zonă de protecție a apei și are ca scop prevenirea contaminării apei cu substanțe periculoase. Simbolul este adesea completat de adăugarea „zonă de protecție a apei”.

Amenda pentru nerespectarea semnului cu „ou”

Semnul este unul dintre așa-numitele semne de reglementare, care sunt marcate cu un cerc roșu. Nerespectarea acestor semne duce aproape întotdeauna la amenzi – acest lucru se aplică mai ales dacă un pericol sau chiar un accident cu daune materiale sau vătămări corporale ar putea apărea dacă semnul este ignorat.

Nerespectarea semnului de circulație 269 „zonă de protecție a apei” poate afecta serios buzunarul șoferului. La noi amenda este de 1250 de lei pentru încălcarea semnului, iar în Germania acesata ajunge până la 250 de euro.

image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net