Codul rutier se modifică din nou. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă noua regulă

Codul rutier suferă modifică din nou. Șoferii români riscă amenzi uriașe dacă nu respectă corect folosirea fazei scurte, așa cum este prevăzută în noul act.

Șoferii români riscă amenzi uriașe dacă nu respectă corect folosirea fazei scurte. Foto: Click.
Șoferii români riscă amenzi uriașe dacă nu respectă corect folosirea fazei scurte. Foto: Click.

Cum va fi corect să folosești faza scurtă

Noile schimbări din codul rutier, care au trecut deja de Camera Deputaților, ca for decizional, și urmează să fie promulgată și publicată în Monitorul Oficial, prevăd ca șoferii români să folosească faza scurtă pe toate drumurile publice, respectiv și pe cele naționale sau județene, nu doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene. 

Mai exact, toți șoferii vor fi obligați să circule tot timpul cu faza scurtă aprinsă sau cu luminile pentru circulația diurnă "pe toate categoriile de drumuri publice". 

Și șoferii de tractoare agricole sau forestiere trebuie să respecte această noutate din Codul Rutier

În acest moment, acest lucru este obligatoriu doar pentru șoferii care circulă cu mașina pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene (notate cu E), nu și pentru cei care merg pe drumurile naționale (notate cu DN) ori drumuri județene (notate cu DJ). Mai trebuie știut și faptul că, noua regulă trebuie aplicată și de către șoferii de tractoare agricole sau forestiere, scrie avocatnet.ro.   

Ce obligații vor avea motocicliștii

În plus, trebuie cunoscut și faptul că legislația rutieră obligă motocicliștii să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice, fără să se numească clar, ca în cazul șoferilor, categoriile de drum pe care trebuie respectată obligația. 

Se dorește reducerea numărului de accidente rutiere

Această propunere legislativă are ca scop reducerea numărului de accidente auto. În acest sens, ea este destinată completării legislației naționale din domeniul circulației rutiere, în condițiile în care, în multe țări europene, legislația rutieră stabilește obligația de a folosi luminile de întâlnire în afara localităților, indiferent de tipul drumului.

Însă, acest proiect de lege trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea fi pus în aplicare.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net