Atenție, șoferi! Riscați amenzi usturătoare dacă nu aveți în portbagaj aceste lucruri

Ultima actualizare:

Vremea rea din ultimele zile a adus în prim-plan un element din Codul Rutier pe care şoferii l-au ignorat: obligativitatea ca, pe lângă cauciucurile de iarnă, să aibă în portbagaj o lopată şi un săculeţ cu nisip. Lipsa acestora aduce nu doar neplăceri în trafic, dar şi o amendă consistentă.

Lopata nu trebuie să lipsească din maşină
Lopata nu trebuie să lipsească din maşină

Șoferii riscă amenzi mari!

În acest an, Codul Rutier vine cu un element în plus pe timp de iarnă: pe lângă cauciucurile de iarnă, şoferii trebuie să aibă în portbagaj un săculeţ cu nisip şi o lopată care să poată fi folosită la deszăpezire, în caz de nevoie.

Conform legislaţiei în vigoare, şoferii care ignoră aceste reguli riscă o amendă de 9 şi până la 20 de puncte de amendă care echivalează cu o amendă de 2.900 de lei, având în vedere că un punct de amendă este de 145 de lei.

Mai grav decât amenda este pentru conducătorii vehiculelor că poliţiştii rutieri au dreptul în astfel de situaţii să reţină certificatul de înmatriculare al maşinii, lăsându-i şoferului în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

De subliniat este însă că anvelopele speciale, lopata şi săculeţii cu nisip sunt obligatorii doar când se circulă în condiţii de iarnă, indiferent de luna în care apar ninsorile, nu se referă doar la anotimpul iarna şi atât.

De-a lungul ultimelor 4 zile, sute de maşini au rămas blocate pe drumurile din ţară şi pentru perioade de 24 de ore din cauza primei zăpezi consistente căzute în acest an.

Motivul a fost, de cele mai multe ori, neechiparea corespunzătoare la condiţiile de afară şi, implicit, nerespectarea Codului Rutier.

Probabil, dacă şoferii ar fi fost responsabili şi nu ar fi plecat la drum fără anumite ustensile obligatoriu de ţinut în maşină, situaţia nu ar fi fost atât de gravă, deşi zăpada troienită a blocat total unele drumuri, iar autorităţile nu au reuşit, în unele cazuri, să le deszăpezească nici după 24 de ore.

Când va ninge în luna februarie

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat prognoza pentru luna februarie. Ninsorile se vor întoarce la sfârşitul lunii, cu excepţia zonelor vestice şi nord-vestice.

În această săptămână, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această dată în sud-vestul, nord-estul şi local în vestul, nordvestul şi centrul ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

În Bucureşti spre sfârşitul săptămânii viitoare temperaturile vor înregistra minime de -7 grade, iar după perioada de ger se va întoarce ciclonul polar şi vom avea ninsori abundente.

”Până joi inclusiv însă, este posibil să înregistrăm temperaturi între 8 până la 10 grade Celsius, valori peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă”, a declarat pentru digi24.ro, Elena Mateescu, şefa ANM.

În perioada 6-20 februarie cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. (Adrian Popescu)

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
15aae50a190c8adbd0df703e1bc213d2 jpg
sat pixabay jpg
corinita din salcie jpg
index webp
aeroport galati braila facebook jpg
gelu duminica poveste de viata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net