Ce mâncau prizonierii din lagărele Auschwitz. Primeau trei mese pe zi

În întreaga lume, Auschwitz a devenit emblematic pentru teroare, genocid și cele mai cumplite acte din istoria omenirii. Fondat de germani în 1940, în suburbiile Oswiecimului, un oraș polonez anexat de Al Treilea Reich, Auschwitz a devenit centrul de exterminare cunoscut sub numele de Konzentrationslager Auschwitz.

 Cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte la Auschwitz/ foto: Pixabay
Cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte la Auschwitz/ foto: Pixabay

Inițial, lagărul a fost înființat pentru a face față arestărilor în masă ale polonezilor care depășeau capacitatea închisorilor locale. Dar a devenit un complex de lagăre în care evreii și alți dușmani ai regimului nazist au fost exterminați, adesea în camere de gazare sau folosiți ca muncitori forțați.

Printre ororile din Auschwitz, se numără experimente crude realizate de naziști. Joseph Mengele, principalul doctor al lagărului, s-a obsedat de experimentele pe gemeni, inclusiv teste genetice, sterilizare și expunerea la diverse forme de tortură fizică și chimică.

Numărul morților din Auschwitz a depășit totalul morților britanici și americani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aproximativ 1,1 milioane de oameni au pierit în lagărele de concentrare de la Auschwitz, unii fiind folosiți ca muncitori forțați pentru diverse companii multinaționale.

Rudolf Höss, comandantul lagărului între 1940 și 1943, a fost ulterior capturat și condamnat pentru crimele sale. El a mărturisit că peste 2,5 milioane de oameni au fost uciși în timpul mandatului său, fie prin execuție directă, fie din cauza condițiilor inumane.

În plus față de evrei, au fost victime ale lagărului și alte grupuri, inclusiv romi, polonezi și prizonieri de război sovietici, precum și martori ai lui Iehova.

Fiecare prizonier primea minimul de mâncare

Fiecare persoană deportată în Auschwitz era marcată cu un număr unic și supusă unui regim alimentar inuman. Prizonierii primeau doar trei mese pe zi, constând într-o cantitate minimă de apă și alimente.

În fiecare dimineață, prizonierilor li se servea o jumătate de litru de apă cu un înlocuitor de cafea, un litru de supă, iar la cină mâncau 300 de grame de pâine neagră cu 25 de grame de topping.

Într-o poveste cutremurătoare, Franz Wunsch, un gardian al lagărului responsabil cu camerele de gazare, s-a îndrăgostit de o prizonieră evreică. Chiar dacă sentimentele ei inițiale au fost reci, ea a ajuns să-l iubească în cele din urmă pentru că l-a considerat responsabil de salvarea ei și a surorii sale din moartea sigură în camerele de gazare.

În 27 ianuarie 1945, aproximativ 7.000 de prizonieri au fost eliberați din lagărele de concentrare de la Auschwitz, dar mulți dintre ei au murit imediat după din cauza stării lor de sănătate precare. Cu toate acestea, există încă mulți supraviețuitori care își amintesc ororile trăite în acele vremuri întunecate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
maratonist 1 jpg
schitul moara vlasiei facebook jpg
Autobuz STB Facebook Nicușor Dan jpg
Castelul Bran FOTO Shutterstock jpg
Dr  Vlad Ciurea jpeg
crocodil pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net