Ce meserii neașteptate a avut Papa Francisc înainte să devină preot. Cu ce s-a ocupat în tinerețe: „Este unul dintre lucrurile pe care le-a făcut ca să se întrețină în timpul studiilor”
Papa Francisc, care a murit pe 21 aprilie, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani, a avut un parcurs de viață surprinzător înainte de a deveni liderul spiritual al Bisericii Catolice. Suveranul pontif a avut mai multe meserii înainte de a-și urma vocația religioasă. Iată cu ce s-a ocupat.

Născut Jorge Mario Bergoglio, într-o familie de origine italiană din Buenos Aires, argentinianul a avut mai multe meserii înainte de a deveni papă al Bisericii Catolice. Drumul său a fost influențat, se pare, de o experiență personală neobișnuită.
Intrarea sa în cler a fost, potrivit celor apropiați, mai degrabă întâmplătoare. O fostă prietenă din tinerețe, Amalia Damonte, a dezvăluit că Bergoglio i-a cerut mâna, în ciuda opoziției părinților. Răspunsul ei a fost hotărâtor pentru viitorul lui spiritual.
„Dacă nu voi putea să te iau de soție, mă voi face preot”, i-ar fi spus tânărul Jorge.
„Din fericire pentru el, i-am spus nu”, a completat Amalia Damonte.
Cele 3 slujbe pe care le-a avut Papa Francisc înainte să devină preot
Înainte de hirotonie, Bergoglio a avut trei slujbe: agent de pază într-o discotecă, om de serviciu și lucrător într-un laborator de procesare alimentară, după ce studiase pentru a deveni tehnician chimist.
„Este unul dintre lucrurile pe care le-a făcut ca să se întrețină în timpul studiilor pentru a deveni preot”, menționa CNN despre jobul său de paznic, în 2013.
După alegerea sa ca papă în martie 2013, Bergoglio a devenit cunoscut lumii sub numele de Papa Francisc — ales în onoarea Sfântului Francisc din Assisi. Fostul Cardinal din Argentina era pasionat de tango și susținător dedicat al echipei de fotbal San Lorenzo. Ca preot, s-a alăturat ordinului iezuit (Societatea lui Iisus), fondat de Sfântul Ignațiu de Loyola, unde a studiat filosofia și a predat literatură și psihologie. În decurs de patru ani, a ajuns liderul comunității iezuite din regiunea sa.
În 1998, a fost numit arhiepiscop al Buenos Aires, iar în 2001, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit cardinal.
Implicarea socială a fost una dintre trăsăturile definitorii ale lui Bergoglio. Supranumit „episcopul mahalalelor”, el s-a remarcat prin sprijinul activ acordat celor săraci din cartierele marginale ale capitalei argentiniene. În 2012, cu un an înainte de a deveni papă, a criticat deschis guvernarea Cristinei Fernández, acuzând corupția, demagogia și tendințele autoritariste.