Ce se întâmplă cu intimitatea între doi parteneri pe măsură ce înaintează în vârstă?
Intimitatea şi sexualitatea evoluează şi suferă transformări de-a lungul vieţii, cu atât mai mult la vârsta a treia când intervin factori de natură fizică şi psihică diferiţi faţă de celelalte vârste. În această perioadă activitatea intimă poate deveni o provocare.
Schimbările din organism care survin odată cu înaintarea în vârstă sunt normale şi trebuie să le acceptăm, chiar dacă uneori ne afectează viaţa intimă. În limita posibilităţilor obiceiurile vieţii sexuale nu au de ce să se schimbe, decât dacă ne dorim. În plus, dacă înţelegem că nu trenuie să ne mai setăm obiective în ceea ce priveşte performanţa sexuală şi să fim critice cu noi înşine, ci dimpotrivă, să reuşim să ne adaptăm şi să ne menţinem o atitudine pozitivă, vom avea mai mult de câştigat.
Intimitatea nu se reduce doar la actul sexual în sine, ci cuprinde şi apropierea dintre doi parteneri, sentimentele dintre ei şi modurile diverse prin care aceştia se pot exprima. La această vârstă, când actul sexual poate fi dificil de realizat, este momentul dezvoltării intimităţii prin alte mijloace care să ne apropie şi să ne menţină interesul ridicat sărutatul, îmbrăţişatul, masajul sau alte forme de exprimare prin contactul dintre parteneri.
Este foarte utilă în această perioadă şi comunicarea. Cu siguranţă amândoi trec prin schimbări cauzate de îmbătrânire. Împărtăşirea acestora şi susţinerea reciprocă pot ajuta la găsirea de soluţii pentru continuarea vieţii intime.
Sexualitatea la o vârstă mai înaintată râmâne un subiect cu care sunt asociate numeroase stereotipuri, chiar dacă specialiştii îl consideră o parte esenţială a unei vieţi sănătoase. Important este ca noi să avem capacitatea de a alege schimbările pe care vrem să le trăim în această perioadă şi care ne fac fericiţi.